BiH
2.8k

Muslimani u BiH dočekali Novu 1436. hidžretsku godinu

Pišu: M. N., Ž. M.
Vatromet u Sarajevu (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Muslimani širom svijeta danas svečano, u duhu vjere, proslavljaju Novu 1436. hidžretsku godinu koja je nastupila nakon akšam namaza. Muslimani u Sarajevu su je večeras dočekali, uz prigodan program, predavanja, te učenjem dova i ilahija u Kuvajtskoj džamiji u Sarajevu.

Hor Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo učio je ilahije, a džamija je bila ispunjena vjernicima. Nakon svečanog obilježavanja, vjernici svih uzrasta okupili su se u haremu džamije, kako bi prisustvovali vatrometu, koji je upriličen povodom Nove hidžretske godine. Prisutnim vjernicima su dijeljeni i tradicionalni mevludski slatkiši.

Hidžretska Nova godina se računa od Hidžre, preseljenja vjerovjesnika Muhammeda i prvih muslimana iz Meke u Medinu, što se dogodilo 622. godine po gregorijanskom kalendaru.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović čestitao je svim vjernicima Novu hidžretsku godinu poručivši da događaj Hidžre nosi univerzalnu poruku ljudima da je njihov uspjeh u stalnom naporu da se u svojim životima ustručavaju od činjenja grijeha i onoga što je štetno za ljudski život i moral, te da se okrenu činjenju dobra, da budu bolji i plodotvorniji u godini u koju ulaze od godine koju ispraćaju.

"Hidžra danas opominje muslimanske zajednice i institucije da mogu opstajati i razvijati se isključivo na principima pravde, morala i dobrobiti ljudi, a da je zulum i nasilje put u propast i iznevjeravanje Božijeg povjerenja. Stoga, pozivam muslimane i muslimanke u Bosni i Hercegovini i Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i bošnjačkoj dijaspori na pažljivo čitanje i primjenjivanje poruka Hidžre koje od nas traže da budemo predani i pokorni Allahovoj uputi i da svoju vjeru usavršavamo radom na putu Božijeg zadovoljstva kroz pružanje pomoći prognanim, obespravljenim, u poplavama stradalim i marginaliziranim članovima naše zajednice. Podsjećajući da je u subotu, 25. oktobra 2014. godine prvi dan mjeseca muharrema, jednog od 'svetih mjeseci', koji veliča nepovredivost i svetost ljudskog života, ljudske časti i dostojanstva, još jednom ukazujem muslimanima, u mjestima gdje se prolijeva ljudska krv da je to grijeh i nedopustivo i apeliram da nesporazume i sukobe rješavaju dijalogom i mirnim putem", poručio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Svečanom akademijom u Studentskom hotelu Medžlis Islamske zajednice Mostar obilježio je početak Nove 1436. hidžretske godine.

U programu su nastupili hor Medžlisa IZ Mostar "El-Kamer" i polaznici mektebske nastave iz Zalika. Prigodnu poruku okupljenim vjernicima uputio je mostarski muftija Salem ef. Dedović. Napomenuo je kako događaji hidžre, preseljenje Muhameda a.s. iz Meke u Medinu 622.g., u sebi sadrži mnogobrojne poruke i pouke.

Posebno je ukazao na značaj i vrijednost prijateljstva i odnosa prema rodnom zavičaju.

"Hidžra je sama bit historije islama. Muhamed a.s. je na putu imao prijatelja u kojeg je imao povjerenje. Prijateljstvo na bazi vjere u Boga treba čuvati i njegovati. Prijateljstvo je temelj života, društva, džemata i zajednice", istakao je muftija Dedović tumačeći odnos hazreti Ebu Bekra prema Muhamedu a.s. koji ga je pratio na putu dugom preko 400 kilometara od Meke do Medine.

Muftija je konstatirao je da se danas prijateljstvo među ljudima gubi zbog raznoraznih interesnih motiva te da je s toga u današnje vrijeme posebno važno uložiti više napora na izgradnji iskrenih prijateljskih veza. U drugoj hidžretskoj poruci muftija Dedović je napomenuo kako je Muhamed a.s. bio tužan zbog napuštanja rodnog grada Meke.

"Poslanik je do kraja ostao vjeran rodnom gradu Meki, ali i gradu koji ga je primio, Medini. Poslije pobjede i oslobođenja Meke vratio se u Medinu. Zavjet vjernosti i odlučnosti građen na principima vjere su principi na kojima i mi trebamo graditi našu zajednicu. Najveće nevolje su naše unutrašnje slabosti koje trebamo prevazići kako bismo imali sretniju budućnost", rekao je muftija Dedović.

Potom je naglasio da ništa ne može biti preče bosanskim muslimanima, koji su kroz historiju izgradili svoj identitet, od njih samih.

"Ni ono što dolazi sa istoka i sa zapada. Mi trebamo jedni druge. Trebamo voljeti jedne druge i čuvati jedni druge", poručio je muftija Dedović.

Suljo ef. Cikotić glavni imam Medžlisa IZ Mostar je za Klix.ba kazao:

"Akademija je upriličena povodom Nove hidžretske godine.To je događaj koji je bio prekretnica u tom historijskom momentu za mladu muslimansku zajednicu. U historijskom pogledu to je preseljenje muslimana iz Meke u Medinu. Znači muslimani su taj događaj uzeli za računanje svoje ere jer je to prekretnica u tadašnjem svijetu pogotovo za tu mladu zajednicu koja se formirala u Meki, kao zajednica vrijednosti temelja i vjerovanja. Međutim, sve te pozitivne ideje koje u biti označavaju stvari koje je kao ideologiju vrijednosti sistema trebalo implementirati tj, sprovesti u djelo, zato je trebala se dogoditi ta hidžra, tj. preseljenje koje u biti označava odlazak radi povratka, odlazak radi uspostavljanja sistema. Muslimani su osam godina nakon hidžre, nakon što su bili prisiljeni da napuste svoj rodni kraj i ostave svoje imetke, vratili se i pobjednički osvojili Meku, ali se nisu svetili. Znači hidžra je sistem vrijednosti tj. uspostavljanja zajednice implementacije svih pozitivnih stvari vjerovanja i ljudskih prava. Hidžra je u stvari put od čovjeka prema čovjeku, put prema razumijevanju ljudi" kazao je Cikotić.

Hidžretska godina traje oko 354 dana, a sastoji se od 12 mjeseci. Jedanaest dana je kraća nego u sunčevom kalendaru. To čini da se datum Hidžretske nove godine razlikuje svake godine.

Hidžretski kalendar je službeni kalendar u mnogim islamskim zemljama, a posebno u Saudijskoj Arabiji. Druge islamske zemlje koriste gregorijanski kalendar za civilne svrhe i okrenuti su hidžretskom kalendaru samo za vjerske potrebe.

Hidžretska nova godina je državni praznik u zemljama kao što su: Bangladeš, Komori, Džibuti, Egipat, Indonezija, Irak, Iran, Jordan, Kuvajt, Libanon, Libija, Malezija, Maldivi, Mauritanija, Maroko, Senegal, Sudan, Tunis, Ujedinjeni Arapski Emirati i Jemen.

Ekipa portala Klix.ba svim muslimanima u BiH i svijetu čestita Novu 1435. hidžretsku godinu.