BiH
2

Muslimani i katolici uz podršku pravoslavaca zajedno čistili groblje u Bosanskom Petrovcu

Klix.ba
Na inicijativu župe Drvar – Bosanski Petrovac, a na poticaj pojedinih građana muslimanske i pravoslavne vjeroispovijesti, u Bosanskom Petrovcu jučer je organizirana akcija čišćenja zapuštenoga katoličkog groblja u tom gradu.

U akciji je sudjelovala grupa mladih iz župe Drvar, predvođena župnikom ove župe don Davorom Klečinom, i nekolicina domaćih Petrovčana muslimana. Inicijativu je podržao i načelnik općine Bosanski Petrovac Zlatko Hujić koji se pobrinuo da se osigura sav potreban alat i mašine za čišćenje, kao i da se nakon akcije svi sudionici počaste uz druženje.

Katolička zajednica u Bosanskom Petrovcu je malobrojna, i ovom se akcijom, među ostalim, željelo pokazati kako bi se u svim sredinama u BiH većinske zajednice trebale odnositi prema manjinskim, te poslati poruka mira, suradnje i suživota, ali i poruka o potrebi brige lokalnih zajednica za kulturno-povijesnu baštinu, u što spada i briga za groblja.

Treba istaknuti da je prilikom čišćenja groblja pronađen devastirani nadgrobni spomenik uglednoga petrovačkog ljekarnika Nikole Turića koji je živio punih 113 godina, od 1808. do 1921.

Inače, zanimljivo je da su se župniku Klečini obratili mnogi Petrovčani muslimanske vjeroispovijesti s pitanjem zašto katolici ne obnavljaju svoju crkvu u Bosanskom Petrovcu na mjestu stare koja je porušena 1949. naredbom tadašnjih komunističkih vlasti, a koja se nalazila u samom središtu grada.

Danas u Bosanskom Petrovcu živi desetak katolika, a do Drugog svjetskog rata ih je bilo oko 2000. Živjeli su u Krnjeuši, Vrtočama, Koluniću, Oštrelju i u samom gradu. Tada su i porušene katoličke crkve u Krnjeuši i na Oštrelju, dok su one u Drvaru i Bosanskom Petrovcu srušene četiri godine nakon svršetka rata.