Konferencija u Sarajevu
42

Murphy: CIK ne smije biti predmet političke manipulacije, tome ćemo se strogo usprotiviti

B. R.
Michael Murphy, američki ambasador (Foto: T. S./Klix.ba)
Michael Murphy, američki ambasador (Foto: T. S./Klix.ba)
U Sarajevu danas je održana konferencija "Integritet političkog finansiranja u regiji", a na kojoj se obratio i američki ambasador Michael Murphy.

Konferenciju je organizovala Centralna izborna komisija (CIK) u saradnju sa organizacijom Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH), i to u okviru USAID-ove podrške građanima u borbi protiv korupcije.

Ambasador Murphy je izjavio da je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država ponosna na rad sa CIK-om, da ova institucija ima ključnu ulogu u očuvanju demokratije u Bosni i Hercegovini te da ne bi smjela biti predmet političke manipulacije kojoj će se SAD strogo usprotiviti.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović je napomenuo na važnost harmonizacije propisa u oblasti osnivanja i djelovanja političkih stranaka i finansiranja izborne kampanje iz budžeta, jer je ova oblast različito uređena na nivou Bosne i Hercegovine, nivou entiteta i Brčko distrikta.

Suad Arnautović, predsjednik CIK-a (Foto: CIK)
Suad Arnautović, predsjednik CIK-a (Foto: CIK)

Član CIK-a Željko Bakalar je predstavio inicijativu za izmjene i dopune Zakona o finansiranju političkih stranaka, a koje je izradio CIK. Inicijativa ima za cilj usklađivanje pravnog okvira za finansiranje političkih stranaka i izbornih kampanja sa međunarodnim standardima i preporukama od organizacija poput GRECO-a, OSCE/ODIHR-a i Evropske unije.

Konferencija, na kojoj su učestvovali i službenici Službe za reviziju, imala je fokus na promociji transparentnosti i odgovornosti u političkom finansiranju. Panelisti su razgovarali o ulozi nadzornih organa u omogućavanju poštenih izbornih procesa i razmotrili su najbolje prakse za sprečavanje zloupotrebe javnih resursa u izbornim kampanjama.

Konferencija je okupila predstavnike nadzornih organa iz regiona, relevantnih međunarodnih i organizacija civilnog društva, članove Parlamenta Bosne i Hercegovine, predstavnike političkih stranaka, kao i druge važne učesnike, saopćili su iz CIK-a.