BiH
530

MUP ZDK: Kazna za pješake 40 KM, a za vozače koji ne poštuju pješake i do 250 KM

Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona danas je informisalo javnost da će u toku aprila 2015. godine, u cilju smanjenja broja saobraćajnih nezgoda poduzeti pojačane akcije kontrole u saobraćaju, gdje će se izdavati upozorenja, a zatim i kažnjavati svi učesnici u saobraćaju.

MUP je sačinio Operativni plan na poboljšanju sigurnosti saobraćaja sa posebnim akcentom na mirujući saobraćaj, kretanje pješaka i obaveze vozača prema pješacima, a koji će se provesti u mjesecu aprilu 2015. godine.

"U toku trajanja preventivnog dijela postupanja prema Planu, službenici svih policijskih stanica će građanima izdavati upozorenja u vidu promotivnih letaka. Kako je u naznačenim aktivnostima naglasak stavljen na sigurnost pješaka, leci upozorenja će se dijeliti prvenstveno pješacima koji cestu prelaze na mjestima gdje to nije dozvoljeno, kao i vozačima koji se ne pridržavaju zakonskih odredbi u pogledu obaveza prema pješacima", saopćeno je iz MUP-a ZDK.

Nakon okončane preventivne faze koja traje do 15. aprila ove godine, policijski službenici će prema počiniocima prekršaja djelovati represivno. S tim u vezi svi učesnici u saobraćaju koji se ne budu pridržavali zakonskih odredbi u pogledu parkiranja vozila i prelaska ceste na obilježenim pješačkim prijelazima, kao i vozači koji ne poštuju svoje obaveze prema pješacima, bit će sankcionisani u skladu sa odredbama ZOBS na putevima u BiH.

Tako će pješaci koji cestu prelaze izvan obilježenog pješačkog prijelaza biti kažnjeni kaznom u iznosu od 40 KM, dok će vozači motornih vozila, ukoliko ne propuste pješaka prilikom prelaska na obilježenom pješakom prijelazu, biti kažnjeni kaznom od 50 do 250 KM.

U cilju smanjenja broja saobraćajnih nezgoda sa teškim posljedicama i stvaranja visokog stepena sigurnosti odvijanja saobraćaja na svim putevima na području Zeničko-dobojskog kantona, policijski službenici MUP-a ZDK u kontinuitetu poduzimaju aktivnosti na kontroli učesnika u saobraćaju, posebno vozača i vozila, sprovodeći redovne i pojačane kontrole u saobraćaju.