"Imam pravo raditi i živjeti tamo"
50

MUP RS poništava prijave prebivališta onima čiji je jedini dom u Srebrenici

Piše: E. Gorinjac
Srebrenica
Srebrenica
Ministarstvo unutarnjih poslova RS, odnosno Policijska stanica u Srebrenici, nastavlja nezakonitu praksu i poništava prijave prebivališta i lične dokumente građanima nesrpske nacionalnosti u tom gradu, bez obzira na to što se radi čak i o ljudima koji su rođeni u tom gradu, obnovili svoja imanja i žele da njihovo mjesto prebivališta bude njihova rodna kuća.

MUP RS je poništio prijavu prebivališta Kadriji Malkiću koji je danas dobio obavijest o tome. Radi se o biznismenu koji je rođen u Srebrenici, kuću je obnovio 2002. godine, a prebivalište u svom rodnom gradu je prijavio prije osam mjeseci.

U razgovoru za Klix.ba Malkić kaže da ga sve ovo neće obeshrabriti i da neće dozvoliti bilo kome da mu zabrani da prijavi prebivalište na adresi gdje je zapravo njegov jedini dom.

"Očistio sam imanje, puteve, sijem na svojoj zemlji, održavam imanje... ja drugog prebivališta nemam. Mogu raditi u Americi, Tuzli, Banjoj Luci..., nekretnina imam na više mjesta, ali sam iz Srebrenice i tamo želim biti prijavljen. Tamo sam izgubio dva brata i majku, ali sam se vratio i ulažem tamo. Imam pravo i raditi tamo, jedino još da mi pravo na život uzmu. Tužit ću MUP RS zbog ovoga", kazao nam je Malkić.

On dodaje da je još nekoliko članova njegove porodice prijavljeno na istoj adresi u Srebrenici, što je zapravo njihovo jedino prebivalište u BiH, iako žive širom svijeta.

Policija u Srebrenici je isto uradila i Nedimu Jahiću, aktivisti Prvog marta koji ima potpisan ugovor o podstanarstvu u tom gradu. Inače, protivno zakonu u Srebrenici je onima koji su prebivalište prijavljivali u tom gradu traženo da imaju dokaz da su vlasnici imovine tamo ili da imaju podstanarski ugovor.

Jahić kaže kako će podnijeti žalbu, jer prema njegovim riječima, u Policijskoj upravi Srebrenica tvrde da mu je prvo rješenje o poništenju prebivališta uručeno, što se zapravo, prema Jahićevim riječima, nije desilo.

"Sada sam na svoju raniju adresu prebivališta dobio rješenje o izuzimanju lične karte", kaže Jahić.

MUP RS tvrdi da ima saznanja da je prebivalište prijavljeno u suprotnosti sa važećim propisima, odnosno da se radi o fiktivnoj prijavi prebivališta.

"Oni se zapravo pozivaju na Zakon o prebivalištu iako nemaju ikakvu osnovu u samom zakonu. Zakon ne predviđa nikakave fiktivne prijave, niti bilo kakvu istragu u tom smislu. Ima tu još jedan problem, u općini Srebrenica se traži potvrda o vlasništvu nekretnine ili ugovor o podstanarskom odnosu, ali to nije propisano Zakonom. U standardnoj proceduri u cijeloj BiH se traži samo potvrda ranijeg prebivališta i ostali dokumenti koji su potrebni. To što se traži u Srebrenici je protivzakonito i sada se u novim izmjenama zakona to pokušava legalizirati. Ono što je poroblematično u postupanju MUP-a RS je da oni već sad koriste ono što je Sredoje Nović predložio da bude zakonsko rješenje, kao da je već važeće", kaže Jahić.

Naš sagovornik dodaje da je do momenta kada je dobio rješenje o poništenju prebivališta već istekao rok za žalbu, ali da će angažovati i advokata u ovom slučaju te obavijestiti nadležnog ombudsmena koji već radi na ovim slučajevima u Srebrenici.

Udruženja povratnika, žrtava genocida i etničkog čišćenja u BiH okupljena oko Koalicije Prvi mart, očekuju od OHR-a, Delegacije EU u BiH, Ambasade SAD-a i Vijeća za implementaciju mira da zaštite Dejtonski mirovni sporazum i omoguće slobodu kretanja i boravka svim građanima BiH te tako zaštite mir u Bosni i Hercegovini, naveli su danas i u saopćenju Prvog marta.