Saznaje Klix.ba
73

MUP RS-a ostvario direktan zaštićeni kanal komunikacije s Europolom bez saglasnosti svih u Kontakt tački

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske ostvarilo je direktan zaštićeni kanal komunikacije sa Europolom, saznaje Klix.ba. Tačnije MUP RS-a sada ima Siena ekstenziju za pristup zaštićenom kanalu komuniciranja.
Ovo je bio najveći spor u Nacionalnoj zajedničkoj kontakt tački BiH s Europolom nakon što se saznalo da je MUP RS-a, bez saglasnost zamjenika koordinatora Kontakt tačke, zatražio direktan kanal komunikacije s Europolom na način da ostale agencije u NZKT ne vide sadržaj komunikacije.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a zahtijeva da se direktna komunikacija sa Europolom, državama članicama i trećim stranama odvija na način da Nacionalna zajednička kontakt tačka za saradnju BiH sa Europolom vidi da se komunikacija između MUP-a RS-a i Europola, država članica i trećih strana odvija putem Siena kanala, kao i broj razmijenjenih poruka, ali da se ne može vidjeti sadržaj razmijenjenih poruka", pisalo je u zahtjevu MUP-a RS-a koji je upućen Europolu početkom godine.

Na ovo je ukazao i zamjenik koordinatora Mesud Mustafić (FMUP) koji je zatražio od federalnog ministra policije Rame Isaka da poduzme sve u svojoj moći i obavijesti sve nadležne institucije o djelovanju službenika MUP-a RS-a na kršenju Sporazuma i pokušaju uspostavljanja paralelnog sistema.

Na koji način je MUP RS-a dobio esktenziju s Europolom, bez saglasnosti zamjenika Kontakt tačke. trenutno nije poznato.

Podsjetit ćemo da sve policijske agencije imaju pravo na Siena ekstenziju, ali samo uz saglasnost svih u Kontakt tački.