Zbog prava na pomoć
429

Muke pored korone: Pojedini radnici primorani vratiti plaće poslodavcima koji su ih zadržali

Dž. L.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Pojedini radnici u našoj zemlji koje su poslodavci zadržali na radnom mjestu požalili su se na neka neugodna iskustva s kojima se suočavaju kako bi sačuvali svoja radna mjesta. Tako tvrde da plaće za mart, kojima su se nadali, sada moraju vratiti poslodavcima.
Kako saznajemo od brojnih radnika u BiH te udruženja ugostiteljskih i turističkih djelatnika, pojedini poslodavci koji su odlučili zadržati svoje radnike kada im je zabranjen rad, te im uplatiti doprinose, sada za svakog radnika moraju uplatiti i neto plaću.

Naime, to je uslov kako bi ostvarili pravo na naknadu iz vladinih paketa pomoći. Dakle, samo poslodavci koji uplate minimalne plaće i doprinose radnicima mogu računati na naknade.

Međutim, tu ništa ne bi bilo čudno da radnici onog trenutka kada dobiju plaće na svoje račune novac ne moraju vratiti u ruke poslodavcima koji im obećavaju da će ga ponovo dobiti kad im budu isplaćene naknade. Pri tome, još se ne zna kada će početi isplata naknada iz paketa pomoći. To može biti i za dva-tri mjeseca.

U međuvremenu, brojni radnici, a najviše oni u ugostiteljstvu, ostali su bez ikakvih primanja za mart, a vjerovatno i za april. Nekoliko ugostiteljskih radnika iz Zeničko-dobojskog i Kantona Sarajevo potvrdilo nam je ove informacije. Kako kažu, poslodavcima ide u korist jer su na njihovim bankovnim računima prikazane uplate, a niko ne zna da su ustvari ostali bez tih sredstava.

Željko Tatić iz Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma RS-a također nam govori da mu se nekoliko konobara požalilo da su morali vratiti plaće poslodavcima.

"Gledamo kako da budemo socijalno odgovorni prema svima. Mi se sada borimo za poslodavce kako bismo sačuvali radna mjesta. Poslije ovoga što radi država, ne dozvoljavajući ljudima da rade, što je njihovo osnovno pravo, a pri tome im apsolutno ništa nije dala, ugasit će se mnogi objekti. Ne pričamo mi ovdje o nekim imućnim vlasnicima ugostiteljskih objekata, već o 70-80 posto poslodavaca u ugostiteljstvu koji rade i žive u ugostiteljstvu. Niz je manjih kafića čiji vlasnici su konobari koji tu ujedno i rade. Oni sada nemaju ništa", kazao nam je Tatić.

Kako saznajemo, brojnim poslodavcima širom BiH još nisu isplaćene nikakve naknade iz paketa pomoći kantonalnih i gradskih budžeta, niti znaju kada će i da li će biti isplaćene.

Radnici s višegodišnjim radnim stažom žale nam se da im je lakše bilo da su završili na biroima za zapošljavanje nego što su ih zadržali poslodavci.

"Radim već deset godina kao konobar. Da sam se prijavio, imao bih bilo kakva primanja od biroa, a ne ovo što me sad zadesilo", požalio nam se jedan ugostiteljski radnik.

Međutim, saznajemo da ni biroi za zapošljavanje nisu uplatili nikakve naknade radnicima koji su ostali bez posla.

"Kako dolaze informacije do mene, još uvijek ljudima nisu isplaćene nikakve naknade. Ja sam prije godinu, kada je opet sve bilo normalno, bio u situaciji da sam pola godine čekao isplatu s biroa", govori nam Emir Pleh, vlasnik jednog sarajevskog ugostiteljskog objekta te nastavlja: "Moja sreća je što sam imao jednog radnika kojeg sam i zadržao. Isplatio sam mu plaću i nisam tražio nikakav povrat. Pokrio sam troškove koliko sam mogao. Predao sam zahtjev za pomoć, ali još nikad nisam dobio nikakav odgovor, a već treba aprilsku plaću da isplatim. Jedan od zahtjeva nadležnih jeste da se prikaže da je promet u objektima tokom marta bio za 20 posto manji u odnosu na januar i februar te mart prošle godine. Konkretno, u mom slučaju, to je nebuloza, jer moj objekat nije radio u tom periodu prošle godine".

Prema posljednjim službenim podacima, više od 28.000 radnika u Federaciji BiH i 2.000 radnika u RS-u ostalo je bez posla od polovine marta 2020. godine. Najteže su pogođeni radnici u ugostiteljstvu i turizmu.

Podsjećamo da privrednici u FBiH već više od 40 dana čekaju na pomoć države, a njihova agonija je produžena s obzirom na to da Dom naroda Parlamenta FBiH još nije usvojio takozvani korona-zakon. Nova sjednica zakazana je za ponedjeljak, ali i u slučaju njegovog usvajanja, evidentno je da će predviđene mjere kasniti.

Kanton Sarajevo je nedavno počeo prve uplate privrednicima, pa je tako iznos od 1,1 milion KM uplaćen privrednim subjektima u Kantonu Sarajevo za finansiranje dijela plaće radnicima, potvrdio je kantonalni ministar privrede Draško Jeličić.