BiH
284

Muk i tuga u Kaknju: Građane duboko potresla vijest o stradanju rudara

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Dok se čeka određivanje termina ukopa tragično stradalih rudara općina Kakanj pripremila je odluku o proglašenju dana žalosti. Sve građane mole da se večeras suzdrže od javnog okupljanja u povodu gledanja utakmice reprezentacije BiH te od bacanja petardi.

Iz Općine Kakanj ističu kako su sigurni da će se građani i bez njihove instrukcije solidarisati s porodicama, ali i svim građanima BiH koje je duboko pogodila vijest o tragičnom stradanju četvorice rudara u Rudniku mrkog uglja Kakanj.

Ističu da danas u Kaknju vladaju muk i tišina. Građanima, a posebno vlasnicima ugostiteljskih objekata, sugerisali su da atmosferu u objektima prilagode situaciji.

Načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra koji se u trenutku nesreće nalazio na službenom putovanju odmah se zaputio u Kakanj.

Općina je porodicama tragično stradalih rudara, menadžmentu i cjelokupnom kolektivu Rudnika mrkog uglja Kakanj, te građanima Kaknja, uputila izraze saučešća i suosjećanja u ovim teškim trenucima u kojima tuguju za svojim komoratima.

"U našim mislima, molitvama i tužnim i bolnim osjećanjima su porodice koje su izgubile svoje najmilije i povrijeđeni rudari kojima želimo brz oporavak. Kakanj je u dubokoj žalosti. Građanima Kaknja život decenijama donosi brojne izazove, teškoće i iskušenja, i u svakoj prilici moramo pronalaziti snagu da nastavimo dalje da se borimo za bolje sutra naraštaja koji dolaze", poručili su načelnik Mandra i predsjedavajući Općinskog vijeća Slaven Katičić.

Podsjećamo, nesreća u Rudniku mrkog uglja Kakanj u kojoj su četiri rudara poginula, a dva povrijeđena desila se na oko 105 metara dubine.

U jami se nalazilo 28 rudara, a na gradilištu rudarske prostorije za smještaj rudarske opreme radilo je sedam rudara.