BiH
68

Mujo Kovačević: Kupio sam bubreg u Pakistanu i platio ga 100.000 KM

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Mujo Kovačević, 44-godišnji medicinski tehničar iz Gornjeg Vakufa, prije osam godina suočio se sa velikim problemom, zastojem bubrega. Sudbina ga je odvela u daleki Pakistan gdje mu je izvršena transplantacija.

Nakon skoro dvije godine dijalize, Mujo se odlučio na korak zbog kojeg nije požalio. Nakon pretraga, saznao je da mu roditelji, brat, drugi članovi porodice i rođaci ne mogu biti donori. Uslijedilo je prikupljanje novca za transplantaciju u Pakistanu.

"Na dijalizi sam upoznao ljude koji su otišli tamo i bez ikakvih komplikacija bili podvrgnuti operaciji. Preko interneta sam došao do klinike u Lahoreu", kaže Kovačević za Klix.ba.

Zahvaljujući prijateljima, uspio je skupiti 100.000 KM i uplatiti na račun klinike nakon čega je sjeo na avion i odletio u Pakistan.

Bubreg je dobio od 28-godišnje Pakistanke sa kojom se nije upoznao, ali koju je sreo na ulazu u operacionu salu. Nisu progovorili ni riječi. Ne zna da li je i koliko dobila za doniranje organa koji je za ovog 44-godišnjeg trenera Košarkaškog kluba Iskra iz Bugojna život značio.

"Nakon 21 provedenog dana u Pakistanu, vratio sam se u Bosnu. Hvala Bogu, danas sam zdrav čovjek. Idem redovno na kontrolu u Tuzlu, radim na poslu, vodim klub i nemam nikakvih problema", kaže nam Kovačević kojeg smo zatekli u kartanju sa prijateljima.

Za vrijeme njegovog boravka tamo, upoznao je ljude i mnogih zemalja koji su došli sa istim ciljem kao on.

Iako je danas zdrav čovjek, Kovačević kroz Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika SBK, pomaže drugim bubrežnim bolesnicima zalažući se legaliziranje promjenu zakonskih propisa i uključivanje BiH u Eurotransplant čime bi se olakšao život hiljadama ljudi bubrežnih bolesnika u našoj zemlji.

"Uputili smo zahtjev u Federalni parlament za promjenu Zakona o transplantaciji organa i tkiva. Tražimo da sve osobe budu donatori a oni koji ne žele, mogu se izjasniti o tome što je slučaj u mnogim zemljama Evrope", dodaje naš sagovornik.

Kako kaže Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika SBK i FBiH, Kovačevića je muka natjerala da napravi taj korak u svom životu i ode u Pakistan.

"Što se tiče bubrežnih bolesnika, situacija u BiH ne obećava. Vjerujem da će se mnogi odlučiti na korak koji je on napravio i otići u Pakistan ili Indiju na transplantaciju", kaže Žuljević za Klix.ba.

U BiH godišnje se izvrši osam transplantacija što je nedovoljno da naša zemlja postane punopravna članica Eurotransplanta.

Kako kaže Žuljević, nepostojanje državnog ministarstva zdravstva i adekvatne legislative itekako utječe na bolesnike u našoj zemlji, pogotovo osobe čiji životi zavise od transplantacije.