Delegat SDA u Domu naroda
238

Muamer Zukić: Nominacijom Refika Lende prekinut je rok od 30 dana za predlaganje predsjednika FBiH

S. Š. U.
Delegat u Domu naroda FBiH Muamer Zukić
Delegat u Domu naroda FBiH Muamer Zukić
Delegat SDA u Domu naroda FBiH Muamer Zukić u kapacitetu novog predsjednika Kluba Bošnjaka govorio je na pauzi konstituirajuće sjednice tog doma o prijedlogu Refika Lende na poziciju potpredsjednika Federacije BiH.
Komentirao je prijedlog Kluba Bošnjaka i za novo rukovodstvo Doma naroda Federacije BiH.

"Na konstituirajućoj sjednici Kluba Bošnjaka smo izabrali predsjednika, predložili kandidate za rukovodstvo Doma naroda FBiH što je Aida Obuća i očekujemo da taj prijedlog dobije podršku", kazao je Zukić.

Napomenuo je da je trinaest delegata, 12 SDA i jedan iz DF-a predložilo Refika Lendu (SDA) kao kandidata za novog potpredsjendika Federacije BiH.

"Nakon što je izabran klub, ja sam potpisao taj prijedlog i prekinut je taj rok koji je tekao za predlaganje predsjednika odnosno potpredsjednika Federacije BiH od 30 dana. Dalje to ide u proceduru pa prema Predstavničkom domu koji treba da se očituje. Većina onih koji su prisutni trebaju da glasaju. Ukoliko u prvom krugu ne bude bilo većine, u drugom krugu ide onaj prijedlog koji ima najveći broj glasova", objasnio je šef Kluba Bošnjaka.

Naglasio je da teoretski nije moguće da postoji još jedna lista potpisa za kandidata za poziciju potpredsjednika FBiH iz reda Bošnjaka.

"Možemo reći de facto da mi već imamo potpredsjednika Federacije iz reda Bošnjaka", poručio je.

Smatra da ne postoje kapaciteti Osmorke i HDZ-a da formiraju vlast te da su oni preuranjeno potpisivali sporazum o formiranju vlasti jer takav kapacitet ne postoji izvan SDA i DF-a.

"Ne možete krenuti u formiranje vlasti i onda se nadati da će na pola puta visoki predstavnik promijeniti ustav da biste vi mogli formirati vlasti. Pa onda možemo vi novinari i ja da formiramo Vladu Federacije", mišljenja je Zukić.

Naglasio je da visoki predstavnik neće intervenirati novim izmjenama zakona kako bi omogućio pojedinim strankama komotnije formiranje vlasti te da bi takvo nešto predstavljalo pravnu nesigurnost.