Seu "Hercegovina"
207

Mostarski ronioci i njihovi prijatelji čistili prekrasnu rijeku Bunu

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Sportsko ekološke udruga "Hercegovina" organizirala je tradicionalnu, šestu po redu, ekološku akciju "Eko Buna 2017", u spomen na tragično preminulog utemeljitelja i sekretara SEUH-a Damira Pandžu.

Pedesetak ronilaca iz tri mostarska ronilačka kluba, ali i 11 prijateljskih iz svih dijelova naše zemlje i susjedne Hrvatske, čistilo je korito rijeke Bune od ušća Bunice u Bunu, do ušća Bune i Neretvu.

"Ovo je već šesti put kako organiziramo akciju čišćenja korita i priobalja rijeke Bune, na ovom prostoru od mjesta gdje Bunica utiče u Bunu, do ušća Bune u rijeku Neretvu. Ronioci našeg udruženja zajedno sa roniocima iz prijateljskih klubova vrše zarone i skupljaju otpad kojeg nađu do nivoa koji oni fizički mogu iznijeti iz rijeke Bune", govori nam Davorin Kozomara, predsjednik Upravnog odbora SEU "Hercegovina".

Kozomara nam priča i kako je situacija svake godine bolje, jer se vidi i učinak ranijih akcija, ali i poboljšanje ekološke svijesti građanstva.

"Obzirom da ekologije ima sve više u medijima, u javnom životu i društvenim krugovima ta svijest se poboljšava, ali daleko od toga da je ona na potrebnom nivou. Ova ekološka akcija je poticaj na daljem popravljanju ekološke svijesti svih nas. Akcija je posvećena sjećanju na utemeljitelja i sekretara našeg udruženja, prerano preminulog Damira Pandžu, vrsnog roniocu i instruktoru ronjenja", kazao nam je Davorin Kozomara.

Akcija se nastavlja i sutra kad u cilju promocije ljepote voda neretvanskog sliva organizira se zaron za gostujuće ronioce u jezero HE Mostar, na području starog korita rijeke Neretve.