BiH
41

Mostarski lopovi imaju specijalizovano vozilo za krađu poklopaca na šahtovima

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Otvoreni šahtovi svake godine u toku ljetnih mjeseci predstavljaju veliki problem za Mostarce. Osim građana, velikoj opasnosti su izloženi i turisti koji posjećuju ovaj grad, a zahvaljujući nesavjesnim građanima koji pod okriljem noći skidaju željezne poklopce sa uličnih šahtova i odnose u obližnje otpade za otkup sirovine.

Neki skidanjem šahtova, koje poslije prodaju, ugrožavajući živote ljudi koji hodaju ovim gradom, pokušavaju zaraditi za život. Mostar se sa ovim problemom suočava već nekoliko zadnjih godina, a što je veća ekonomska kriza to je u gradu na Neretvi nestanak poklopaca za šahtove sve izražajniji.

Mostarski gradske vlasti zajedno sa mostarskim Vodovodom već duže vrijeme traže rješenje ovog problema, ali očito je da ga još nisu našle. Kolika je "potražnja" za šahtovima pokazuje i činjenica da je za jednu večer nestalo 40 poklopaca za šahtove i da je samo tu večer nanesena šteta gradu Mostaru u iznosu oko pet hiljada maraka.

U zadnjih nekoliko godina mostarske vlasti su izdvojile oko sto hiljada maraka za nabavku poklopaca za šahtove, ali unatoč tome njih je sve manje na ulicama.

Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba

Prije dvije godine mostarska policija je pronašla "skupljače šahtova" koji su za ovaj vid posla imali posebno prepravljeno vozilo. Naime, u zadnjem dijelu kombija su imali prorezano dno, tako da lopovi nisu morali izlaziti iz kombija već bi vozilo parkirali tik iznad šahta i poklopac unijeli u unutrašnjost vozila.

Očito je da se ovakva prilagođena vozila još vozaju po gradu jer je brojno stanje poklopaca za šahtove sve manje. Da bi se suzbio ovaj vid kriminala, mostarske vlasti su obavijestili otpade za otkup sirovina, da odmah obavijeste policiju ako neko donese poklopce za šahtove, i da će otpadi biti novčano kažnjeni ako inspekcija na njihovim odlagalištima nađe poklopce.

Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Ni ovaj način zaštite šahtova nije uspio, pa gradske vlasti moraju tražiti neko drugo rješenje. Drugi problem koji nastaje nestankom poklopca za šaht osim ugrožavanja pješaka je što se ti otvori svjesno ili nesvjesno pune različitim otpadom koji sprječava odliv oborinskih voda, nakon čega dolazi do plavljenja ulica u Mostaru i pri malim količinama kiše.

Možda rješenje ovog problema leži u novoj vrsti poklopaca za šahtove. Kako se u Bosni i Hercegovini dosta preduzeća bavi izradom betonske galanterije, postoji novi vid poklopaca za šahtove od armiranog betona koji mogu izdržat veliku težinu. Ukoliko bi se postavili ovakvi poklopci, Mostar bi, zajedno sa mostarskim Vodovodom neko vrijeme bio "miran" što se tiče ovog problema.