Poruka vjernicima
5

Mostarki biskup Palić: "Božić je gol" i oslobođen sadržaja koji odvlače pažnju od bitnog

G. Š.
Mostarski biskup Petar Palić (Foto: D. S./Klix.ba)
Mostarski biskup Petar Palić (Foto: D. S./Klix.ba)
Mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj Trebinjsko-mrkanske biskupije Petar Palić je uputio čestitke svim vjernicima povodom najveselijeg katoličkog blagdana Božića te ih pozvao da u srcu istinski slave ovaj blagdan i slijede poruke milosrđa, ljubavi i mira.

Kazao je kako je pandemija pomogla da Božićno otajstvo bude oslobođeno mnogih usputnih sadržaja koji svojim blještavilom zamračuju njegovu bit i odvlače pozornost od bitnog.

Naglasio je da će ove godine kao i svih proteklih na božićnoj misi odjekivati iste poruke mira, utjehe i spasenja i da će se govoriti o rođenju spasitelja svijeta Isusa Krista koji je na svijet došao skromno, kao dijete rođeno u jaslama.

"I ove ćemo godine taj prošli događaj na novi način navijestiti i o njemu slušati. Stajat ćemo pred jaslicama i promatrati novorođenče. Vjerovatno se negdje uopće neće moći slaviti božićna ponoćka i neće biti uobičajeno raspjevana. Različiti sadržaji po gradovima, kojima je ovaj blagdan bio zaogrnut i koji su odvlačili naš pogled od glavnog sadržaja ovoga blagdana, izostat će", kazao je biskup Palić.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Parafrazirajući poznatu priču "Carevo novo ruho", u kojoj je jedino dijete u svojoj iskrenosti i nevinosti imalo hrabrosti i reklo istinu: "Car je gol", naglašava da je ove godine i "Božić gol".

"Pandemija je pomogla da božićno otajstvo bude oslobođeno mnogih usputnih sadržaja koji posljednjih godina svojim blještavilom zamračuju njegovu bit i odvlače pozornost od bitnog. Ostaje nam zaustaviti se pred Riječju koja je Tijelom postala u Isusu iz Nazareta i vjerom ispovjediti da je to novorođeno dijete naš Spasitelj – Krist Gospodin", ističe mostarski biskup.

Dodaje kako ove godine nisu samo uslovi i okolnosti slavlja drugačiji.

"Ljudi, naša braća i sestre trebali su proći i proživjeti toliko toga: brige, strahove, možda čak i smrt rođaka ili prijatelja. Svi smo se našli ogoljeni. I upravo u toj ogoljenosti, bespomoćnosti, strahu odjekuje poruka anđela: Ne bojte se! Spasitelj vam se rodio! Maleno dijete u jaslama sa svojim djetinjim, nemoćnim pogledom naš je Bog i izvor je naše nove snage i radosti. Prepoznajmo i posvjedočimo bližnjima pravog Boga u Božiću", poručio je mostarski biskup.

Ovim mislima je svima poželio sretan Božić i Božijim blagoslovom ispunjenu 2021. godinu.