Ekološka akcija
95

Mostarci uklanjali plastične vrećice na južnom ulazu u grad

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Građani Mostara danas uklanjaju plastične vrećice oko magistralnog puta na južnom ulazu u Mostar, kako bi uklonili prizore pored prometnice koji stvaraju negativnu sliku o njihovom gradu i poslali poruku da žele uređen Evropski grad.

Akciju je pokrenula Inicijativa građana "Ko će više? #uraditidobra" nakon što je Mostarac Adi Đukić na svom Facebook profilu objavio ideju i poziv zainteresiranima da se poduzmu kolektivne akcije i riješe problemi u zajednici koji se lako mogu riješiti.

"Odaziv je bio iznimno velik, a tako je identificiran prvi problem i dogovorena prva akcija", pojašnjavaju iz Inicijative građana "Ko će više? #uraditidobra".

Podsjećamo kako je nakupljanje plastičnih vrećica na južnom ulazu u Mostar dugogodišnji problem, a cilj ove akcije je ukazati na to da se mora primjereno rješavati.

Nakon snažnih vjetrova ostaci najlonskih vrećica redovito se nakupljaju na šiblju i granju na lokalitetima Bišća polja - kod Doline sunca, Klasa, FIS-a, okolice Avijatičarskog mosta te Rodoča, što prolaznicima stvara negativnu sliku o Mostaru.

Da žele takvu sliku promijeniti današnjom akcijom Mostarci i Mostarke pokazuju na najbolji način, a organizatori ističu da se akcija provodi uz puno poštivanje epidemioloških mjera.

Da čišćenje ne bi bilo uzaludno, skrenuli su pažnju na pravilno odlaganje najlonskih kesa i sličnog otpada kako jači vjetrovi ne bi ponovno razbacali kese i "okitili" grad negativnim prizorom, te da gospodarski subjekti trebaju imati posebna spremišta za najlon kese i kartone.

Današnja akcija je pokazatelj da građani žele čistu i urednu okolinu, a ujedno i poruka gradskim vlastima, kako je krajnje vrijeme da sistemski riješi čistoća najvećeg grada u Hercegovini.