Omiljena navika
59

Mostarci nakon 57 dana pohrlili u kafiće: Ovo je povratak života i okus slobode

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Otvaranjem ugostiteljskih objekata koji su zbog pandemije koronavirusa naprasno zatvoreni 18. marta, nakon gotovo dva mjeseca danas se vratio život na gradske ulice Mostara.

Nakon 57 dana ponovo su proradili kafe aparati, a prve jutarnje kafe građani Mostara su dočekali s nestrpljenjem u svom omiljenom kafiću. Tradicionalno ispijanje omiljenog jutarnjeg napitka u kojem građani uživaju od ranih jutarnjih sati vidljivo je u svim dijelovima grada na Neretvi.

Jednostavni ritual iz svakodnevnog života Mostarkama i Mostarcima danas je veliki događaj.

"Ovo je trenutak koji sam sanjala", kaže dvadesetogodišnja Mostarka. Njena prijateljica dodaje kako je današnja kafa ljepša nego ikada.

Kakav god napitak da su danas dobili prvi posjetitelji mostarskih ugostiteljskih radnji, u njemu su apsolutno uživali.

"Ova kafa danas je posebna jer ima miris i okus slobode", "ovo je povratak života", komentari su koji su se nizali među prvim posjetiteljima mostarskih ugostiteljskih objekata.

Danas je veliki dan i za ugostitelje koji su nakon gotovo dva mjeseca dočekali svoje prve goste.

"Jučer kad je Federalni štab civilne zaštite objavio da se mogu otvoriti ugostiteljski objekti, u roku od nekoliko minuta svi smo se okupili kako bismo što prije pripremili sve za početak dugo čekanog rada", kazala nam je djelatnica jednog ugostiteljskog objekta u Mostaru.

Uz pripremu potrebnih namirnica, strogo se vodilo računa i o mjerama zaštite koje su izrekle nadležne službe.

Iako su stolovi propisno razdvojeni i za njima ne smiju sjediti velika društva, te je sve puno dezinficijensa, pleksiglasa i hirurških maski, nikome to ne smeta, jer se život ipak vratio u Mostar tradicionalnim navikama ispijanja kave na ulici uz uživanja u sunčevim zrakama.

Ugostitelji koji danas nisu otvorili vrata za goste rade na pripremama. Najveći broj takvih je u Staroj gradskoj jezgri Mostara koja živi od turizma.