Gužve u Mepas Mallu
426

Mostarci na Black Friday kupuju kao da sutra ne postoji

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Crni petak ili Black Friday u Mostaru je izazvao pravu shopping groznicu među građanima koji su s nestrpljenjem čekali priliku za kupovinu po znatno nižim cijenama od uobičajenih, ne mareći za pandemiju koronavirusa i epidemiološke mjere koje su na snazi.

Tako se u trgovačkom centru Mepas Mall u središtu Mostara tokom današnjeg dana bilježe velike gužva od jutarnjih sati, jer po uzoru na Amerikance trgovine nude posebna sniženja i akcije čak i do 70 posto od standardnih cijena.

Mostarci su tako bez straha pohrlili u kupovinu omiljenih brendova po sniženim cijenama, uprkos riziku od zaraze koronavirusom i činjenice da je kraj mjeseca kad su mnogi kućni budžeti na izdisaju, ali sve to mnoge nije zaustavilo da obave dobru kupovinu.

Kupuju odjeću, obuću, kozmetiku, nakit, blagdanske darove za svoje najmilije...

"Sreća prošao je 20-ti, pa se može provući Visa kartica", kaže nam Mostarka zadovoljna uspješno obavljenom kupovinom.

Njezina prijateljica dodaje da je mogućnost kupovine na rate i odgodu plaćanja praksa njezine kupovine omiljenih brendova odavno, a sniženje vrijeme kupovanja po prihvatljivim cijenama.

Iako je velika koncentracija ljudi u zatvorenom prostoru mnogi posjetitelji ovog trgovačkog centra su bez zaštitnih maski a sudeći prema velikim gužvama koje smo zabilježili evidentno se u shopping groznici zaboravilo i na socijalnu distancu, pa je očito velikom broju građana u Mostara od zaraze koronavirusom važnije kupovina.

Iako su nam pojedini posjetitelji koji su bili bez zaštitne maske tvrdili da su zaštićeni od zaraze jer su Covid preboljeli ili se vakcinisali protiv koronavirusa, treba podsjetiti da je u čitavom Hercegovačko-neretvanskom kantonu broj vakcinisanih oko 17 posto, što je daleko od onih 80 posto kojem se teži po evropskim standardima za stjecanje kolektivnog imuniteta.