Strah za radna mjesta
10

Mostar: Sindikat komunalne privrede HNK se protivi rekonstrukciji JP Deponija

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Sindikat komunalne privrede FBiH Kantonalnog odbora Hercegovačko-neretvanskog kantona koji zastupa sindikalne organizacije komunalnih preduzeća u HNK se protivi projektu izgradnje, rekonstrukcije, upravljanja i održavanja JP "Deponija d.o.o." Mostar.

Navode kako je u njihovim redovima vlada strah od gubitka radnih mjesta jer je JP "Deponija d.o.o." Mostar ovih dana uputila javni poziv za izbor privatnog partnera u projektu izgradnje, rekonstrukcije, upravljanja i održavanja deponije, uz saglasnost Grada Mostara.

"Sindikat je zabrinut za status zaposlenika koji se u tom Pozivu spominju u samo jednoj rečenici, a to je 'da će novoosnovano društvo ponuditi angažman radnicima J.P. 'Deponija' u skladu s njihovim stručnim i obrazovnim kvalifikacijama pojedinog radnika, te na osnovu preporuke dosadašnjeg poslodavca JP 'Deponija' d.o.o..Opravdano iskazujemo bojazan da će uspostavom ovog projekta JPP, dio radnika Deponije, ako ne i većina, ostati bez posla na osnovu sistematizacije radnih mjesta koju će provesti novoosnovano društvo", navode iz Sindikata.

Ističu da imaju informaciju kako će privatni partner biti poduzeće ALBA, što im je opravdalo bojazan u namjere gradskih vlasti da uvedu tu privatnu firmu u njihovo poduzeće kroz Odluke Gradskog vijeća o javno-privatnom partnerstvu.

"Mislimo da se uvođenjem privatne kompanije ALBA na upravljanje Deponijom, putem cijena deponiranja otpada koje će nametnuti komunalnim poduzećima, a koje oni neće moći podnijeti, vremenom planira da se ALBI preda kompletan odvoz i deponiranje komunalnog otpada u Mostaru. Ako se ovo dogodi, to je put za uništenje naših komunalnih poduzeća", poručili su iz Sindikata.

Uputili su apel svim članovima Gradskog vijeća Grada Mostara da se osvijeste i odustanu od odluke o uvođenju javno-privatnog partnerstva u poduzeću JP Deponija d.o.o. Mostar.

"Takva odluka mogla bi imati nesagledive posljedice po komunalna preduzeća u Mostaru i cijelom kantonu, građane Mostara, pa i šire",tvrde iz Sindikata.

Poručili su da će se Sindikat komunalne privrede ustrajno boriti protiv svih oblika nepravde prema radnicima i najavili da će svim zakonom dozvoljenim sredstvima sindikalne borbe čuvati i štititi prava svih svojih članova i svih radnika.