BiH
0

Mostar: Rasprava o Nacrtu Strategije poljoprivrednog razvoja HNK

FENA
Mostar
Mostar
Javna rasprava o Nacrtu Strategije poljoprivrednog razvoja i razvoja poljoprivrede u ruralnim područjima Hercegovačko-neretvanskog kantona od 2012.-2017. godine upriličena je danas u Amfiteatru Agronomskog i prehrambeno tehnološkog fakuteta Univerziteta u Mostaru.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNK Donko Jović, obraćajući se nazočnima, govorio je o mogućnostima, ali i o problemima kada je riječ o poljoprivrednom resoru u HNK. Tako je kazao kako spomenuti kanton ima izlazak na more i blizu je planina, te da te mogućnosti treba iskoristiti.

Ministar Jović istaknuo je problem nepostojanja organizacijske strukture na razini općina odnosno nepostojanja službe za poljoprivrednike. Također, naveo je i to kako je HNK jedini kanton koji nema sistemsko poticajnu politiku. "Ovo će biti prva godina poticajne politike", istaknuo je Jović.

Voditej izrade Strategije poljoprivrednog razvoja i razvoja poljoprivrede u ruralnim područjima Hercegovačko-neretvanskog kantona od 2012.-2017. godine razvoja i razvoja poljoprivrede u ruralnim područjima HNK Nezir Tanović kazao je kako ovaj kanton ima dva karakteristična agro ekološka područja i to mediteransko i kontinentalno, te da je ovo područje koje ima najbolju šansu da se najprije približi integracijama prema Europskoj uniji. "Težak će to biti put, ali to će biti staza na koju će upućivati ova strategija i nadam se da ćemo na toj stazi ostati i uspjeti", poručio je Tanović.

Prema spomenutoj strategiji, animalna proizvodnja forsirana je na području Prozora i Konjica, dok je na drugom dijelu koji gravitira mediteranskom području naglasak stavljen na vinogradarstvo i voćarstvo i to prije svega na proizvodnju, masline, šipka i smokve.

U prehrambenom sektoru, orijentirali smo se samo na manja gospodarstva odnosno na manja obrtnička poduzeća, naveo je Tanović. Istaknuo je i to kako su predložili da se u općini Čapljina napravi jedan regionalni distributivni centar koji će moći apsorbirati svu sirovinu koja neće biti za tržište ,u obimu od 50 hiljada tona. Prema tome, strategija u svom poimanju preferira one proizvodnje koje su visokoprofitabilne i izvozno orijentirane, kazao je Tanović.

Izrazio je uvjerenje da su spomenutom strategijom dali neke nove smjerove razvoja poljoprivrede na kojima će ustrajati bez obzira na, kako je kazao, ovo sivilo u agraru. "Provođenjem ove strategije očekujem da ćemo na neki način biti jedna svijetla točka u agraru u BiH", kazao je Tanović.

Inače, raspravi o Nacrtu Strategije poljoprivrednog razvoja i razvoja poljoprivrede u ruralnim područjima Hercegovačko-neretvanskog kantona od 2012.-2017. godine prisustvuju načelnici općina HNK, predstavnici federalnih i državnih tijela uprave te profesori sa Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta "Džemal Bijedić".