BiH
1.4k

Mostar: Policija izvrijeđala građanku koja je prijavila postavljanje nelegalnih zastava Herceg-Bosne

Piše: S. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Štefica Galić, urednica portala Tačno.net danas su u policijskoj stanici u Mostaru grubo izvrijeđali "čuvari zakona", policajci, jer je došla prijaviti postavljanje nelegalnih zastava Herceg-Bosne na ulicama Mostara.

U Mostaru su jutros osvanule zastave tzv. Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (HZHB) koje su postavljene povodom godišnjice njenog osnivanja. Zastave su osvanule u zapadnom dijelu Mostara u ulici Kralja Tomislava, a zastave su postavljenje na rasvjetne stubove cijelom dužinom ove ulice.

Štefica Galić je na svom Facebook profilu objavila da je tražila informacije od Gradskog vijeća Mostara, komunalnog preduzeća te brojnih inspekcija o tome ko je postavio nelegalne zastave, ali nije dobila informaciju.

"Svi odreda su rekli da oni nemaju ništa s tim. Na koncu otišla sam u policiju da podnesem krivičnu prijavu na nepoznatog počinitelja koji je neovlašteno postavio zastave Herceg-Bosne u ulici Brune Bušića. Na pultu za informacije bila su tri čovjeka koji su ostali u šoku kad sam rekla šta hoću. Otišao je jedan od njih da se konsultuje i nakon 5 minuta se vratio da me uputi da idem u odjel za kriminal kod izvjesnog Mandića. Kad sam krenula na prvi kat čujem lika kako dolazi za pult i pita ko je ta ženska, daj mi ime, šta hoće, čime se bavi ko je majku joj j****", objašnjava Galić.

Dalje objašnjava da se vratila i predstavila te da je rekla policajcu da je čula kada ju je vrijeđao.

"On je uhvatio za vrata i kao da će me udariti, rekao je gubi se gore, ne govorimo tebi. Rekla sam mu prijetite mi čujem vas i snimam vas. Poručio mi je 'Snimaj ku***', dreknu on i udari u vrata i gotovo me ugurao u hodnik. Bio je sav crven u licu, ćelav i debeo i bijesan", opisuje detalje Galić.

Objašnjava da je otišla do izvjesnog Mandića te da se on prenerazio kad mu je rekla šta hoće.

"Uzeo mi je ličnu kartu i otišao iz kancelarije. Vratio se za pet minuta i rekao da se konsultovao, te da za njih to nije krivično djelo. Rekao mi je da ako ja smatram da je to krivično djelo, da se žalim tužilaštvu", ističe Galić.

Naglašava kako je policajcu postavila pitanje:"Za vas nije krivično djelo vješati zastave Herceg-Bosne po ulici, te zločinačke tvorevine koja je otjerala u smrt toliko ljudi? Na to je policajac odgovorio "Ne, nije. Ovo je zastava hrvatskog naroda a ne Herceg-Bosne".

Galić je željela prijaviti policajca koji joj je prijetio, ali joj nisu dozvolili, već su joj poručili a se žali unutrašnjoj kontroli.

"Nije htio primiti prijavu, a morao je. Nije na njemu da odlučuje šta je kazneno djelo, a šta nije. To valjda tužitelj odlučuje. Ljudi moji, oni su sve zaokružili. I gotovo je. Pravno im sve pada u vodu. Ali sve rade bespravno godinama. I nikom ništa. Izvode vojne vježbe okolo, oni rat pripremaju. Neka govore šta hoće. Sigurna sam. Ovako otvoreno i bahato sa Hrvatskom za leđima ne može im niko ništa", zaključila je Galić.

Štefica Galić je prije nekoliko godina bukvalno protjerana iz rodnog Ljubuškog, nakon nekoliko verbalnih i fizičkih napada na nju. Tenzije koje su se podigle u Ljubuškom 2012. godine, nakon projekcije filma "Neđo od Ljubuškog", filma o njenom suprugu koji je 1993. godine spasio stotine Ljubušaka od smrti i logora, rezultirale su fizičkim napadom na Šteficu Galić.

U zadnjih nekoliko godina Štefica Galić zbog svojih stavova trpi brojne uvrede i napade.