Radovi jučer počeli
0

Most Radićeva-ALU će biti sagrađen za šest mjeseci

Piše: E. G.
(Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Izgradnja mosta koji će spajati obale Miljacke od Radićeve ulice do Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu počela je jučer.

Izvođači radova su firme ŽGP, Metalno i Divel, a Općina Centar je još prije nekoliko godina izdvojila novac za gradnju ovog mosta. Kako su do sada navodili u Općini Centar, radovi nisu počeli ranije zbog problema u vezi sa projektom mosta, koji je sada revidiran.

Prema potpisanom ugovoru između Općine Centar i izvođača radova, most bi trebao biti sagrađen u narednih šest mjeseci, ukoliko vodostaj Miljacke ne bude prepreka za radove.

Podsjetimo, Općina Centar je još u 2009. godini odabrala izvođače radova na konkursu, a to su firme koje će ga i graditi, ali su Hering iz Širokog Brijega i IN iz Sarajeva uložili prigovor, a potom i podnijeli tužbu Sudu BiH, čime je tada stopirana gradnja. Spor je riješen u korist firmi ŽGP, Metalno i Divel.

Vrijednost pješačkog mosta Radićeva - Likovna akademija je gotovo dva miliona maraka, a na konkursu koji je raspisan još 2007. godine najbolje idejno rješenje izgleda mosta su ponudili tadašnji studenti druge godine Produkt dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti Adnan Alagić, Amila Hrustić i Bojan Kanlić.