BiH
23

Most koji spaja dva grada: U Sarajevu održano tradicionalno Bečko veče

Piše: N. N.
Deveto Bečko veče u Sarajevu (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Za svoje partnere iz javnog sektora, posebno Grada Sarajeva i Kantona Sarajevo i njihovih institucija te medije koji su dio našeg svakodnevnog rada, COMPRESS Sarajevo–Kontaktbiro Grada Beča večeras je organizirao deveto po redu Bečko veče.

Prijem je održan u jedinstvenom ambijentu u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine. Prisutne je u ime domaćina pozdravila i zaželjela im dobrodošlicu Berina Filipović-Kulenović.

Tradicija je da sarajevske goste pozdravi politički predstavnik Grada Beča, a to je ove godine učinila Anica Matzka-Dojder, zastupnica u bečkom Pokrajinskom parlamentu i Gradskom vijeću koja je inače porijeklom sa ovih prostora. Iz Beča dolazi nakon uspješno organizovane Evrovizije koje je obilježio mjesec maj u dunavskoj metropoli i tačno četiri mjeseca prije održavanja pokrajinskih izbora i izbora za gradsko vijeće.

Ona se u svom obraćanju posebno osvrnula na Bečku deklaraciju koja je usvojena 21. aprila 2015. Cilj Bečke deklaracije je poboljšati odnose gradova i EU jer će do 2050. trećina svjetskog stanovništva živjeti u gradovima, a Evropa, gdje već 70 posto stanovništva živi u gradovima, predstavlja idealno mjesto za inovacije. Također, planira se i da gradska politika bude intenzivnije zastupljena pri odlučivanju unutar struktura EU, a posebno se insistira na adekvatnom predstavljanju gradova pri Evropskoj komisiji.

Prisustvo političkog predstavnika je i poruka Grada Beča o važnosti međunarodne saradnje. To potvrđuje i postojanje 11 kontaktbiroa u gradovima srednje i istočne Evrope od kojih je jedan i ured u Sarajevu.

Proteklu godinu COMPRESS Sarajevo je posvetio pomaganju stradalim od poplava, a u tu svrhu je 10.000 eura donirano Crvenom križu Kantona Sarajevo. Gradonačelnik Beča dr. Michael Häupl je prethodno žrtvama poplava u regionu stavio 400.000 eura pomoći na raspolaganje.

Grad Beč je učestvovao i u obilježavanju 100. godišnjice od početka Prvog svjetskog rata i predstavio se u Sarajevu izložbom “Ljudsko dostojanstvo” bečkog muzeja MUSA.

U februaru ove godine Grad Beč je donirao četiri univerzalna vatrogasna vozila Vatrogasnom savezu Kantona Sarajevo.

Na današnjoj bečkoj večeri održana je i prezentacija Magistratskog odjela za pravna pitanja u saobraćaju (MA65) ispred kojeg je rukovodilac službe Leopold Bubak govorio o izazovima rješavanja problema saobraćaja u mirovanju u gradovima i najboljim rješenjima za parkiranje na primjeru Beča.

Na kraju kratkog predavanja Bubak je naglasio da je Beč spreman svoja iskustva u ovoj oblasti podijeliti s drugim gradovima, a posebno sa Sarajevom.