Grad Sarajevo
445

Most kod Vijećnice u Sarajevu će se zvati po Mustafi Mujezinoviću, bivšem premijeru FBiH

A. Ku.
Foto: Općina Stari Grad/Klix.ba
Foto: Općina Stari Grad/Klix.ba
Na današnjoj sjednici Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo donesena je odluka da se most kod Vijećnice nazove po Mustafi Mujezinoviću. Mujezinović je preminuo 2019. godine, a bio je načelnik Općine Stari Grad, premijer KS i FBiH te ambasador BiH u Rusiji.

Inicijativu da se po most zove po Mustafi Mujezinoviću usvojio je raniji saziv Općinskog vijeća, a nakon prolaska brojnih procedura prijedlog se na glasanju našao danas.

Vijećnik u Općinskom vijeću Stari Grad Salih Išerić kaže da je ovaj saziv Općinskog vijeća također usvojio inicijativu da se most zove po Muhamedu Filipoviću, ali da nije došlo do glasanja za taj prijedlog.

"Saziv ovog općinskog vijeća je usvojio ranije inicijativu o zvanju mosta po Muhamedu Filipoviću, ali je činjenica da je već ranije ova inicijativa da se most zove po Mustafi Mujezinoviću prošla potrebne procedure i došlo se do ove tačke. Za prijedlog je glasalo 17 vijećnika", kaže nam Išerić.

Foto: Stari Grad Sarajevo
Foto: Stari Grad Sarajevo

Mujezinović je rođen 27. decembra 1954. godine u Sarajevu, gdje je završio osnovnu školu 1970. godine, a potom i Prvu gimnaziju.

Od 1994. do 1995. godine je bio predsjednik Općine Stari Grad Sarajevo, a od 1995. do 1996. godine načelnik. Bio je prvi premijer Kantona Sarajevo od 1996. do 1998. godine, a zatim dvije godine i guverner KS.

Preminuo je u 2019. godine u 64. godini života.