Srebreničanin Abdulah Purković
0

"Morao sam reći šta su novinari željeli da kažem"

FENA
Srebreničanin Abdulah Purković 12. jula 1995. godine dao je izjavu novinarima RTRS-a koja se sada vrti na internet stranicama.

Na snimku se vidi kako je Purković počeo da priča, ali je bio prekinut od novinara koji su zahtijevali da kaže ono što oni hoće. Purković je tako i rekao.

"To je samo dio intervjua. Bilo je strašno. Ponavljao sam nekoliko puta rečenice koje su mi diktirali. Morao sam govoriti po njihovom diktatu, inače bi me ubili. Ja, ustvari, nisam lažov. Bio bih lažov da sam svojevoljno govorio ono što nije istina, ali i iz snimka se vidi da su novinari željeli da kažem ono kako je njima tada odgovaralo“, izjavio je danas Purković.

Purković naglašava da razumije novinare koji su u službi politike i koji teže senzaciji i da to dobro unovče.

"Bio sam tog 12. jula preplašen, život je bio u pitanju i moju tu izjavu može tumačiti kako god ko želi. Ja sam bio prisiljen da tako kažem i to se vidi na snimku“, kaže Purković.

Abdulah Purković Dulac spasio se uz pomoć pripadnika UN-ovih vojnika, prešao je u Tuzlu, gdje je bio profesor, a prije devet godina vratio se u Srebrenicu i razvio uspješan biznis u ugostiteljstvu.