BiH
0

Moore i Tillman u posjeti Graničnoj policiji BiH

FENA
Direktor Granične policije Bosne i Hercegovine Vinko Dumančić razgovarao je danas s novoimenovanim zamjenikom šefa misije Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH Jonathanom M. Mooreom i direktorom ICITAP-a u BiH Jamesom Tillmanom.

Zamjenika ambasadora SAD-a u BiH Jonathana Moorea, direktor Dumančić je informirao o organizaciji i funkcioniranju i o rezultatima i aktivnostima koje provodi Granična policija.

Razgovarano je o dosadašnjoj saradnji s policijskim agencijama, koja je ocijenjena zadovoljavajućom. Istaknuta je i potreba ka njenom daljnjem unapređivanju radi osiguranja blagovremene razmjene relevantnih informacija s agencijama za provođenje zakona, naročito s policijama susjednih zemalja kako bi svojim zajedničkim i usklađenim djelovanjem doprinijele smanjenju prekograničnog kriminala i povećanju sigurnosti u regiji.

Direktor Dumančić je naglasio i značaj usvajanja Zakona o graničnoj kontroli koji je usaglašen s EU standardima i Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o graničnoj policiji, koji je usaglašen sa zakonima iz reforme policije, a na čijem temelju će se raditi njihov novi pravilnik o unutrašnjoj organizaciji, te dodao da GPBiH ulaže znatne napore u što bržem ispunjavanju svih zadataka za liberalizaciju viznog režima za građane BiH.

Zahvalivši im se na posjeti, direktor Dumančić je kazao da su zahvaljujući pomoći vlade Sjedinjenih Američkih Država u različitim donacijama specijalističke opreme i obuci policijskih službenika, uvjeti rada na otkrivanju prekograničnog kriminala poboljšani te da cijene svaku vrstu pomoći i saradnje.

Zamjenik ambasadora SAD-a u BiH Jonathan M. Moore je zahvalio direktoru Dumančiću na dobrodošlici i obećao dalju podršku u radu i razvoju Granične policije BiH, saopćeno je Granične policije BiH.