BiH
9

Mladići sa povezima preko očiju prošetali centrom Sarajeva

Klix.ba
U centru Sarajeva građani su jučer primijetili neobičnu pojavu. Grupa od osam mladića sa tamnim povezima preko očiju prošetala se od Sebilja do Trga Djece Sarajeva. Hodali su, "razgledali" izloge i razgovarali sa prolaznicima, a kada ih je neko upitao zbog čega nose poveze na očima, odgovarali su da je to zato što niko ne vidi nasilje u društvu.

Na Trgu djece Sarajeva stali su u liniju i izveli jednominutni performans, koji se završio uzvikom: "Ne želim više zatvarati oči pred nasiljem!", nakon čega su simbolično skinuli poveze s lica. Okupljeni građani su im aplaudirali.

Ovi mladići su rodom iz Sarajeva, Banje Luke, Zagreba i Beograda, a zajedničko im je što su svi u svojim gradovima članovi klubova Budi muško. Klubovi kojim pripadaju dio su šireg, regionalnog projekta Inicijativa mladića za sprečavanje rodno zasnovanog nasilja na sjeverozapadnom Balkanu, čija je osnova edukacija mladića o nenasilju, rodnoj ravnopravnosti i zdravim stilovima života.

Performans koji su izveli na ulicama Sarajeva, pripremili su tokom prethodne sedmice, a cilj im je bio da ukažu na problem ignorancije nasilja u društvu i činjenicu da svako ko na nasilje ne odreaguje i sam postaje sudionik u njemu.

"Flash mob", kako se inače nazivaju ovakvi, neočekivani performansi u javnim prostorima, pripremili su povodom otvaranja konferencije "Mladići kao saveznici u sprečavanju nasilja: aktivizmom do transformacije maskuliniteta", koja se održav na Jahorini, u hotelu Termag, od 13. do 15. novembra. Konferenciju organizuje CARE Inernational, program "Young Man Initiative", u okviru koje rade i klubovi Budi muško, čiji su članovi izveli ovaj neobičan performans u centru grada, saopćeno je iz Asocijacije XY.