BiH
0

Mladić na umoru nakon moždanog udara

FENA
Bivši vojni vođa bosanskih Srba Ratko Mladić mogao bi biti na umoru nakon što je prije sedmicu dana imao moždani udar, piše u petak jedan beogradski tabloid navodeći izvor blizak bjeguncu optuženom za genocid i ratne zločine.

"Ratko Mladić je u kritičnom stanju i njegove šanse da preživi su slabe. Glavni problem je što ne može primiti odgovarajuću ljekarsku njegu", piše u petak Kurir, navodeći "dobro informirani izvor vrlo blizak Mladiću tokom rata u Bosni i Hercegovini".

Prema tom izvoru, Mladić je već bio žrtva dva moždana udara, jednog 1995., prije kraja rata u BiH, i drugog 1999. godine.

"Već se razgovara o mjestu ukopa", dodao je isti izvor, precizirajući da bi to moglo biti u jednom pravoslavnom manastiru u Vojvodini.

Glasine da bi Mladić mogao umrijeti, kruže po Srbiji i Bosni još od početka sedmice nakon izjava glasnogovornika Demokratske stranke Srbije premijera Vojislava Koštunice.

"Pitamo se šta će biti s uvjetima koje je nametnula Evropska unija ako Mladić umre", izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Andrija Mladenović.

Prema izvoru kojeg navodi Kurir, Mladića štiti oko 800 ljudi, "vrlo dobro obučenih i opremljenih", i nemaju šta da izgube osim Mladića", kojega poštuju kao "oca".