Noć istraživača
13

Mladi u Mostaru žele graditi zvjezdarnicu iznad grada

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Već petu godinu u gradu na Neretvi UWC Mostar i brojne partnerske institucije organiziraju Evropsku noć istraživača. Na Španskom trgu stotine mladih naučnika izlažu svoje radove, igraju se i takmiče.

Adla Velagić Ćurić, glasnogovornica Koledža ujedinjenog svijeta (UWC) u Mostaru, kaže nam kako peto izdanje Noći istraživača donosi još više učenisnika.

"Imamo preko dvadeset interaktivnih i zabavnih igara, prezentacije projekata, veliki broj kvizova i nagradnih igrica. Posebno ističemo veći broj organizacija i institucija, više od dvadeset i pet, a imali smo i deset prijavljenih timova za takmičenje istraživačkih radova", izjavila je Velagić Ćurić.

Novost ove godine je i Sajam nauke, gdje istraživači predstavljaju svoje radove i inovacije, a imaju mogućnost da održe i radionice za manji broj posjetilaca. Predstavio se i Grad Mostar sa svojim projekatom Mostar 2024.

Luka Sakić, učenik je četvrtog razreda Gimnazije Mostar sa svojim timom predstavio je zanimljivu izvedbu sunčevog sistema i maketu zvjezdarnice koja bi se izgradila na nekom od brda iznad Mostara.

"Astronomija i fizika su nam omiljeni predmeti, potrebna nam je zvjezdarnica da gledamo nebeska tijela i slične stvari. To bi sigurno poticalo i privredni razvoj grada", kaže Luka.

Amina Čolakhodžić iz Srednje medicinske škole na svom štandu predstavili su uvijek zanimljiv i aktualan projekat kontrole kvalitete vode.

"Često su ljudi u dilemi je li bolja flaširana voda ili ona iz česme, odnosno gradskog vodovoda. Mi smo napravili istraživanje, odnosno hemijsku analizu i uporedili te vode. Zaključili smo da je bolja flaširana voda jer između ostalog poboljšava metabolizam čovjeka i neopterećuje bubrege", kazala je Amina.

Noć istraživača traje do duboko u noć, a najbolji projekti će biti nagrađeni.