Rješenje za Blok Badel
196

Mladi arhitekti iz BiH osvojili drugo mjesto na takmičenju u Zagrebu

Klix.ba
Grupa mladih arhitekata iz studija "Filter" osvojili su drugo mjesto na međunarodnom takmičenju u Zagrebu.

Jučer su objavljeni rezultati konkursa koji je bio raspisan 10. januara za izradu idjeno urbanističko - arhitektonskog rješenje Bloka Badel u Zagrebu. U takmičenju su učestvovala oko 242 rada iz cijelog svijeta, a ocjenjivački sud je dodijelio tri nagrade.

Projekat s kojim su se predstavili mladi arhitekti Vedad Islambegović, Nedim Mutevelić, Kenan Vatrenjak, Ibrica Jašarević, Asmir Mutevelić i Vernes Čaušević, nagrađen je sa priznanjem i novčanim dobitkom u iznosu od 170.100,00 kuna (oko 22.680 eura)

"Nagrada nam mnogo znači, jer se radi o internacionalnom konkursu sa tolikim brojem pristiglih radova. Iako smo mladi arhitektonski studio, uspjeli smo pokazati da arhitektonske ideje iz Bosne i Hercegovine mogu konkurisati na svjetskom nivou", izjavio je Nedim Mutevelić.

Prva nagrada ovog takmičenja (226.800 kuna) pripala je radu autora Luisa Pedra das Nevesa Pereire i Pabla Rebela iz Portugala, a treća nagrada u iznosu od 113.400 kuna, pripala je arhitektama iz Italije, Alessandru Buei, Ilaria Arilfou i Andrea Alessiou.

Investitor i raspisivač je bio Grad Zagreb, a organizator ovog događaja i provodilac bilo je Društvo arhitekata Zagreba (DAZ).

Ovaj tim bh. arhitekata osvojio je i prvo mjesto na konkursu "Historijski park srednjovjekovne Bosne", koje je raspisalo Ministarstvo privrede Zenićko-dobojskog kantona 2009. godine, a realizacija ovog projekta biće u Zenici na Kamberovića polju.