BiH
24

Mladen Ivanić: Potreban sastanak Srbije, Hrvatske i BiH

SRNA
Mladen Ivanić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Mladen Ivanić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić smatra da bi bilo dobro da se u relativno kratkom roku organizuje trilateralni sastanak predsjednika i premijera Srbije i Hrvatske i zvaničnika BiH posvećen, prije svega, relaksaciji političkih odnosa.

"Takav sastanak bio bi neophodan i potreban i dao bi izuzetno pozitivne rezultate, ne za svaku zemlju pojedinačno, nego za region u cjelini", naveo je Ivanić.

Nakon što je jučer od Bakira Izetbegovića preuzeo funkciju predsjedavajućeg kolektivnog šefa države koju će obavljati osam mjeseci, Ivanić kaže da su odnosi BiH i Srbije na nepotrebno nižem nivou od onih na kojem bi trebalo da budu, ali ističe da je ključ tog odnosa kod bošnjačkih političkih lidera koji, navodi, moraju napraviti odlučujući korak.

On je naveo i da su odnosi Srbije i BiH opterećeni napadom na premijera Srbije Aleksandra Vučića prošle godine u Srebrenici i otkazivanjem posjete predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću zbog privođenja ratnog komandanta takozvane Armije BiH Nasera Orića.

"To su dva događaja koja su opteretila odnose, a koja su uslovljena prije svega lošom reakcijom bošnjačke političke elite", naveo je Ivanić.

Ivanić kaže da on i hrvatski član Predsjedništva BiH Mladen Čović imaju vrlo korektne, čak izvanredne odnose sa rukovodstvom Srbije, ali da odnosi Izetbegovića i rukovodstva Srbije nisu dobri i da će član Predsjedništva iz redak bošnjačkog naroda morati napraviti značajan pomak.

Ivanić je za Tanjug rekao da su trenutno najveći problemi operativne prirode u BiH neriješeni odnosi unutar FBiH, način izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH, činjenica da toliko godina nisu održani izbori u Mostaru, razlike po pitanju rješavanja izbora delegacije Hrvata u Domu naroda...

On kaže da su to otvorene teme koje objektivno utiču da vlast u Federaciji BiH ne funkcioniše na pravi način. S druge strane, Ivanić smatra da Republika Srpska ne proizvodi nestabilnost, iako u entitetu postoje različiti pogledi.

"Nestabilnost je u Federaciji BiH. Mi ćemo pokušati dati svoj doprinos rješavanju tih problema, ali će njihovo rješavanje zavisiti od partnera u Federaciji BiH", naveo je Ivanić.

On kaže da nije logično da se u Sarajevu branila pozicija da je "skoro pa normalno" napasti premijera jedne susjedne prijateljske zemlje i da za to niko ne odgovara, kao što nije normalno ni otkazivati posjetu predsjednika Srbije zbog jednog čovjeka koji je optužen za ratne zločine.

"Ta filozofija kod Bošnjaka se mora promijeniti", kaže Ivanić i dodaje da je spreman da pomogne.

On navodi da u posljednje vrijeme i odnosi sa Hrvatskom nisu baš dobri, ali mu je drago što su u hrvatski politički faktori smanjili stepen tenzije s kojom su istupali.

Ivanić podsjeća da je u posljednjih godinu dana u BiH bilo dosta rasprave o prošlosti, sukobima i pitanjima o kojima ne može biti saglasnosti i kaže da će nastojati da okrene politički život ka temama o kojima bi trebalo biti saglasnosti, a to je budućnost.

"Nastojat ću da se bavimo evropskim integracijama, pokušajem afirmacije principa dogovaranja i kompromisa, umjesto sukoba i svađa", kaže Ivanić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dodaje da je BiH izgubila posljednjih godinu dana i da je sada potreban zaokret. "Naravno, ne zavisi sve od mene, zavisi i od drugih, a ja ću svoj doprinos dati", kaže Ivanić.