Konstantna opasnost
51

Mještani zabrinuti: Odron u staroj gradskoj jezgri Mostara je odraz nerada gradske vlasti

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Nedžad Kasumović (Foto: G. Š./Klix.ba)
Stijena koja se prvog dana ove godine obrušila u dvorište jednog ugostiteljskog objekta u staroj gradskoj jezgri Mostara, uprkos obećanju gradskih vlasti da će hitno biti sanirana, još uvijek nije ni dirnuta, iako predstavlja sve veću opasnost.

Građani su zbog toga ogorčeni, a oni s kojima smo razgovarali tvrde kako je ovo samo jedan od primjera nerada gradske vlasti.

Mostarac koji živi u neposrednoj blizini Nedžad Kasumović za Klix.ba govori kako je, čim se stijena odronila, zvao policiju, koja je zbog opasnosti blokirala kompletnu ulicu Gojka Vukovića, kako bi bila izbjegnuta tragedija.

"Policija je šest dana bila na ulici i saobraćaj je bio potpuno blokiran, a ja kao građanin sam slao pismene zahtjeve na sve relevantne adrese u Mostaru. Brzo su mi odgovorili pismenim putem, navodeći kako su upoznati o tome i da će to biti riješeno u najkraćem mogućem roku. Ali do danas su samo postavili čunjeve i zagradili pola ulice, tako da se saobraćaj ne odvija uz dio koji se urušava. Ali to nije dovoljno, jer se stijena neprestano pomalo urušava i bojim se da bi se u jednom trenutku sve moglo srušiti", objašnjava nam Kasumović pokazujući komade koji su se odronili.

Kaže da strahuje od mogućih posljedica ukoliko zaista nešto ne bude hitno poduzeto.

"Apelirao sam na vlast navodeći kako je ovo nešto što treba hitno raditi, molio sam i ne znam više na koji način da objasnim koliko je ovo dramatično", naglašava uznemireni Mostarac.

Smatra neprihvatljivim odugovlačenje rješavanja ovog problema, te poručuje da bi moglo biti kasno ako je to vezano za usvajanje budžeta ili formiranje vlasti, jer je stanje odavno alarmantno.

"Ako je nešto hitno, onda se to radi po hitnom postupku, a ja više zaista ne znam šta je ovdje u pitanju", zabrinuto kaže naš sagovornik.

Podsjetimo da je mostarska stara gradska jezgra pod zaštitom UNESCO-a i da stijena koja se neprestano rasipa iznad korita rijeke Radobolje predstavlja opasnost za mještane, njihovu imovinu, ali i turiste koji još uvijek dolaze u Mostar i ne zaobilaze taj dio grada.

Ako je ustanovljeno da je ovdje nužna hitna intervencija, a nije ništa poduzeto ni nakon 40 dana, postavlja se pitanje kako mostarske gradske vlasti funkcioniraju kada nije riječ o hitnom postupku i je li zaista potrebno da se desi tragedija da bi čule vapaj ugroženih građana.