BiH
383

Mještani Ahmića: Kordića slave kao heroja, a našu najbližu rodbinu još nismo našli

Piše: E. Mehić
Mještani Ahmića i Lašvanske doline ogorčeni su odlukom Međunarodnog suda u Hagu kojom je bivši potpredsjenik tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosne i haški osuđenik Dario Kordića pušten iz zatvora nakon što je odslužio dvije trećine 25-godišnje kazne zatvora zbog zločina nad bošnjačkim civilima.
Husein Ahmić (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Husein Ahmić (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)

Mještani u Lašvanskoj dolini nisu htjeli komentarisati odluku Međunarodnog suda u Haagu, ali su istakli da su ogorčeni da se nešto tako dogodilo, međutim, mještani Ahmića koji godinama još uvijek tragaju za tijelima svojih najbližih u razgovoru za Klix.ba su kazali kako je odluka o puštanju Kordića na slobodu sramotna.

Husein Ahmić iz Ahmića, 16. aprila je protjeran iz svoje kuće, a tog dana su mu ubijeni roditelji.

"Meni je 15. i 16. april kao današnji dan, jednostavno, svega se sjećam, svakog koraka koji sam napravio i gdje sam bio. Sjećanja žive, još uvijek nisu umrla, mnogi još uvijek nisu pronašli svoje najbliže, a Kordić koji je bio glavni organizator za zločin u Ahmićima i Lašvanskoj dolini već je pušten na slobodu", kazao je Husein, te dodao:

"Njega sam gledao na televiziji Busovača i prije 16. aprila kada je govorio da će formirati tvorevinu samih Hrvata, javno je to iznio na televiziji i moglo se to očekivati, ali 16. aprila niko to nije očekivao. Sama kazna od 25 godina je mala, nije zadovoljila nas koji smo izgubili familiju i komšije i oni mu još spuste na nekih 16 godina. Ljudi su ogorčeni i mislim da bi to bilo sve lakše da nije ta vijest bila javna, ali ovako nas je sve to vratilo i danas šta god da neko kaže o tome, malo je."

Husein je još dodao da je Kordić heroj samo za one koji koji i danas žive za ideju Herceg-Bosne, dok je za drugo stanovništvo u Bosni i Hercegovini on zločinac.

Hajrudin Pezer (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Hajrudin Pezer (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)

Šezdesetšestogodišnji Hajrudin Pezer još uvijek nije pronašao tijela svojih roditelja. U izjavi za Klix.ba je kazao kako godinama traga za tijelima svojih roditelja koji su po naredbi Kordića ubijeni te da je pitanje hoće li ih ikada i pronaći. Kako kaže, mještani u Ahmićima su umorni od priče o ratnim zločincima, ali odluka Međunarodnog suda u Haagu im je dala snagu da kažu šta misle.

"Priča o ratnim zločincima nam je na vrh glave. Kako se uopće može zamisliti situacija da su mi ubijena 23 najbliža člana obitelji, da roditelje još nisam pronašao, a Kordić je već izašao iz zatvora. Ko tu ima šta reći i šta uopće ima da se kaže? Kakav je to sud i odluka? Svi zločinci su pušteni, malo odsluže i pošalje ih kući. Kordića su u Zagrebu slavili kao heroja, slavili su ga ovdje i kod nas transparentima širom Bosne i Hercegovine, a mojih roditelja još nema. Brata sam sahranio, koji ih je tražio zajedno sa mnom, a i ja ću umrijeti, a neću ih naći vjerovatno", izjavio je Pezer.

Mještanima koji su pretrpjeli zločin 16. aprila u Ahmićima nije jasna odluka Međnarodnog suda u Haagu da se Kordić pusti na slobodu nakon odsluživanja dvije trećine zatvorske kazne, smatrajući, da su presude i svi procesi suđenja krajnje sumnjivi.

"Da je on odslužio 25 godina, čovjek bi rekao pa hajde šta bi, ali na osnovu čega da ga puste nakon dvije trećine? Veličanje Kordića je znak da je Hrvatska bila agresor na Bosnu i Hercegovinu, jer inače, šta će on u Zagrebu? Ubijao je, uradio je što je uradio, ali sigurno nije onoliko koliko je zamislio. Pričaju da nas je 60 posto poubijano, nije istina, 60 posto nas je ostalo i vratili smo se. Haški tribunal je glupost, sudi se mnogima, mnogi zločinci su umrli pred samo izricanje kazne. Da je Milošević osuđen, bila bi potvrđena agresija na BiH, a oni su sa tim 'umiranjem' prekrili to sve. Jednostavno, ogorčeni smo na odluku suda. Sjećam se Kordića da je bio mršav i nikakav, a sada kada je izašao čak se i udebljao što je samo pokazatelj koliko mu je dobro bilo tamo", dodao je Pezer.

Podsjetimo, osuđeni ratni zločinac Dario Kordić jučer je stigao u Zagreb kao slobodan čovjek. On je u petak ujutro pušten iz zatvora u Austriji, gdje je odslužio dvije trećine kazne. Kordić je izdržao 16,6 godina zatvora, od ukupno 25 godina kazne na koliko je osuđen.