U posjeti klubu Mo Body Building
2

Mješoviti sportski klub koji predstavlja jedinstven Mostar

Piše: J. Hadžiahmetović
Neki od članova Mo Body Building kluba sa Elvedino Škaljićem Ekom (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Mo Body Building klub je smješten u donjem atomskom skloništu u mostarskom naselju Zalik. U njemu se, kako smo se i sami uvjerili, sastaju svi Mostarci, bez obzira na to sa koje su obale Neretve. Naši sagovonici kažu kako je to jedinstven slučaj u ovom hercegovačkom gradu na što su veoma ponosni.

Mo Body Building klub je nastao prije nešto više od godinu dana. Od tada pa do danas okupio je mnogobrojne Mostarce s obje strane Neretve. Kako su nam rekli, to je ono čime se najviše ponose. Klub vodi Elvedin Škaljić Eko, državni prvak naše zemlje u bodybuildingu iz 2009. godine.

"Imamo mnogo članova koji svakodnevno ovdje vježbaju. Dolaze nogometaši Veleža, bokseri iz Bokserskog kluba Zrinjski, karatisti, odbojkaši, prvaci u K1 i full kontaktu te mnogi drugi sportisti i rekreativci koji žive zdravim životom i žele svoje tijelo pravilno oblikovati", kaže Škaljić na početku našeg razgovora.

Svim ovim sportistima često se pridruži i Lorens Listo, zlatna mostarska lasta i dugogodišnji prvak u skokovima sa Starog mosta. Zahvaljujući mnogim ljudima i donatorima, ovaj klub opstaje i svakodnevno se razvija. Do sada su osvojili mnogobrojne medalje na takmičenima u našoj zemlji i Evropi.

Trenutno se, kažu, pripremaju za državno prvenstvo u bodybuildingu i bodyfitnessu, koje će se održati ovog vikenda u Cazinu. Ovo će ujedno biti i kvalifikacije za ovogodišnje Evropsko prvenstvo. Na okupljanju bodybuildera iz naše zemlje nastupit će Elvedin Škaljić i njegova supruga Elma, prva takmičarka iz tog dijela Hercegovine.

Za našeg sagovornika bi problem na takmičenju moglo predstavljati istegnuće mišića. Ipak, Eko se nada da će nakon vikenda bogatoj riznici osvojenih medalja dodati još jednu, onu najsjajniju.

"Ovaj sport je sve popularniji u Bosni i Hercegovini i pozivamo sve Mostarce i Mostarke da dođu u naš klub i klone se svih onih loših stvari kojima su, nažalost, maldi danas izloženi", priča Škaljić.

Za Elmu će ovo biti prvi put da se takmiči na državnom prvenstvu. Kaže kako je naporno, ali uz podršku i pomoć supruga Elvedina, neke stvari brže i lakše savladava.

"Kad čovjek nešto voli i istinski želi, nema prepreke koja se ne može savladati. Pozvala bih mlade da se bavim sportom, jer samo tako možemo naprijed", kazala je Elma.

Na odlasku, još jednom su nas zamolili da pozovemo mlade ljude da se bave sportom, a oni koji žele vježbati, vrata ovog mostarskog kluba su im uvijek otvorena.