BiH
1

Mjere štednje u TK: Dnevnice pale na 10 KM, a troškovi reprezentacije prepolovljeni

Piše: D. Brkić
Višemilionski deficit u budžetu Tuzlanskog kantona nagnao je Vladu TK da na prvoj vanrednoj sjednici donese odluku o mjerama štednje kako bi ublažili hroničnu nelikvidnost i omogućili izvršavanje osnovnih funkcija kantona.

Za razliku od ranije donesenih mjera štednje prošlih vlada koji su "kresali“ stavke iz kategorije socijalnih davanja, Vlada TK na čelu sa Bahrijom Umihanićem odlučila se da mjere štednje primjeni najprije u ministarstvima, upravama i institucijama koje su u njenoj nadležnosti.

Na ranijim sjednicama Vlade TK usvojena je odluka o racionalizaciji voznog parka, a posljednjom odlukom zabranjena je upotreba službenih automobila poslije 16 sati. Službena putovanja rukovodilaca i uposlenika će se reducirati, a visina dnevnice je umanjena za 60 posto i iznosi 10 KM.

Za 50 posto umanjene su naknade svim članovima komisija i radnih tijela koje formira Vlada TK, a prepolovljeni će biti troškovi reprezentacije u svim kantonalnim organima, službama i institucijama.

Smanjene su i naknade predsjednicima i članovima nadzornih i upravnih odbora institucija koje su u nadležnosti Tuzlanskog kantona. Predsjednici će dobijati 120 KM, a članovi po 100 KM.

Vlada TK insistirat će da uposlenici u 2014. godini za 20 posto umanje račune službenih mobitela, a u narednom periodu reducirat će se broj osoba koje koriste službene mobitele, kao i limita za razgovore.

Rastrošnost ranijih vlada dovela je do februarskih uličnih demonstracijama u kojim je spaljena zgrada Vlade TK. Građani su tražili „stezanje kaiša“, a Vlada TK je krenula od sebe.

Međutim, sudeći prema najavama, i mnogi drugi će doći na red jer je, kako se navodi, Tuzlanski kanton pred bankrotom.