BiH
1

Mišić: Uputit ćemo zahtjev za ocjenu ustavnosti postupka donošenja zakona o radu

SRNA
Ranka Mišić (Foto: Anadolija)
Ranka Mišić (Foto: Anadolija)
Predsjedništvo Saveza sindikata Republike Srpske odlučilo je danas da uputi zahtjev Ustavnom sudu RS za ocjenu ustavnosti i zakonitosti postupka usvajanja Zakona o radu, izjavila je predsjednik Saveza sindikata Ranka Mišić.

Mišić je, nakon sjednice Predsjedništva, rekla novinarima da će to biti učinjeno već danas, pojasnivši da Sindikat smatra da, između ostalog, nije postojao osnov da se taj zakon usvoji po hitnoj proceduri, kao i da Sindikatu još nije dostavljen datum i broj sjednice Vlade RS na kojoj je utvrđen Prijedlog zakona o radu.

Ona je navela da je Pravna služba Saveza sindikata obavezana da podnese nove zahtjeve za ocjenu ustavnosti i zakonitosti na određene članove Zakona o radu, jer se njima krše Ustav i međunarodne konvencije koje je ratifikovala BiH, a samim tim i Republika Srpska.

"Zaključeno je i da bude upućeno pismo direktoru Međunarodne organizacije rada o radnom zakonodavstvu u Republici Srpskoj kako bi to pitanje ova organizacija razmatrala na godišnjoj konferenciji koja bi trebalo da bude održana početkom juna", rekla je Mišićeva.

Ona je istakla da je Savez sindikata spreman da razgovara sa socijalnim partnerima o novom opštem kolektivnom ugovoru i da će taj poziv biti upućen već sutra socijalnim partnerima.

Mišić smatra i da je neophodno razgovarati o povećanju najniže plate u Republici Srpskoj koja bi se obračunavala 50 posto od prosječne plate koju objavi statistika u godini koja je prethodila pregovorima.

Ona je rekla i da u tekstu Zakona o radu ima niz gramatičkih i jezičkih grešaka, da se miješa jednina i množina, navodeći kao primjer da se na jednom mjestu govori "reprezentativni sindikat", a na drugim "reprezentativni sindikati", te da je naveden termin "kolektivni akt", koji je nepostojeći.