BiH
8

Ministrica Marina Pendeš: Do šestog mjeseca uništili smo blizu 900 tona viška naoružanja

Piše: Er. M.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš kazala je nakon sjednice Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva kako je u našoj zemlji u prvih pet mjeseci 2016. godine uništeno blizu 900 tona naoružanja koje je smatrano viškom.

U cilju analize i unapređenja aktivnosti usmjerenih ka rješavanju pitanja viška naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava (NMiMES) u BiH, 12. sjednica Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva, a čiji je domaćin Komanda EUFOR-a u BiH, održana je danas u Domu Oružanih snaga u Sarajevu.

Pendeš je kazala kako je Strateški komitet bitan format u kojem se raspravlja o bitnim pitanjima za sigurnost Bosne i Hercegovine. Ona se zahvalila predstavnicima OSCE-a, UNDP-a, NATO-a, EUFOR-a, Ambasada SAD-a, Švicarske, Švedske i Austrije za svu podršku koju su davale BiH podupirući dva projekta EXPLODE i SECAP.

"Smatram da je 6 miliona eura koji su u posljednje tri godine uloženi u edukaciju, trening i softwer, ali isto tako u izgradnju infrastrukture na perspektivnim lokacijama Oružanih snaga BiH, gdje se skladišti perspektivno naoružanje i municija,veoma bitno za sigurnost naše države", rekla je Pendeš.

Istakla je kako smatra da je to projekt koji treba nastaviti podsjećajući kako EXPLODE projekat završava sa 31. augustom ove godine, EXPLODE 1 nastavlja do kraja godine, a SECAP još nekoliko narednih mjeseci.

"Mislim da smo kroz edukaciju pripadnika Oružanih snaga BiH koji će vodit računa o životnom ciklusu municije i minsko-eksplozivnih sredstava u budućnosti postigli mnogo", kazala je Pendeš.

Ona je upozorila da i dalje ostaje problem s municijom punjenom bijelim fosforom koja se u narednom periodu mora u potpunosti uništiti i u tom kontekstu dodala je da je potrebno jačati saradnju s firmama namjenske industrije.

"Za prvih pet mjeseci u odnosu na prošlu godinu gdje smo uništili cirka 600 tona mi smo već sada sa 31. majom 2016. godine došli do cifre cirka 900 tona", istakla je Pendeš.

Na kraju je izrazila nadu da će BiH nastaviti ovim intenzitetom raditi na uništavanju viškova naoružanja i municije u našoj zemlji.