Saradnja dvije države
14

Ministrica Bošnjak i njemački ambasador razgovarali o deminiranju, najavljen novi zakon

B. R.
Sastanak ministrice Bošnjak i ambasadora Fitschena (Foto: Ministarstvo civilnih poslova BiH)
Sastanak ministrice Bošnjak i ambasadora Fitschena (Foto: Ministarstvo civilnih poslova BiH)
Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak (HDZ) i njemački ambasador Thomas Fitschen danas su razgovarali o deminiranju u Bosni i Hercegovini.

Sastanak je uslijedio nakon što je Klix.ba ranije ove sedmice objavio da je Njemačka nezadovoljna saradnjom s Ministarstvom civilnih poslova u procesu deminiranja. Bošnjak je nedugo poslije toga poručila da ne opstruiše ovaj proces.

Kako su saopćili iz Ministarstva civilnih poslova, Bošnjak i Fitschen su na današnjem sastanku konstatovali punu posvećenost deminiranju i saradnji kako bi se ostvario cilj "Bosna i Hercegovina bez mina".

Fitschen je, kako su naveli, čestitao uspješno ispunjenu obavezu uklanjanja kasetne municije do 1. septembra ove godine, što je bila obaveza države u skladu s odredbama Konvencije o zabrani proizvodnje, upotrebe, skladištenja i transfera kasetne municije, naglasivši značajnu ulogu Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Bošnjak je najavila pokretanje procedure donošenja novog Zakona o deminiranju, s obzirom na to da se deminiranje vrši uz primjenu zakona donesenog prije više od 20 godina. Novim zakonom će se između ostalog, kako su naveli, unaprijediti deminiranje kroz jasniju regulaciju, veću transparentnost i bolju koordinaciju između nadležnih institucija.

Ističući važnost uloge međunarodnih partnera u deminiranju, kao i činjenicu da je u posljednjih pet godina održan samo jedan sastanak Odbora donatora, Bošnjak je podsjetila da je do kraja godine planirano održavanje narednog sastanka Odbora donatora.

Ministrica se zahvalila Njemačkoj na kontinuiranoj podršci koju pruža Bosni i Hercegovini u svim oblastima te istakla važnost nastavka suradnje između dvije države, saopćili su iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.