Izvještaj o radu Vlade KS
0

Ministarstvo saobraćaja ima najlošiju realizaciju programa

FENA
U devet mjeseci 2011. godine Vlada Kantona Sarajevo (KS), na 38 sjednica, realizirala je 81 posto obaveza, a od ukupno planiranih 309 mjera realizirane su 202 mjere ili 65 posto, rečeno je danas na pres-konferenciji Centara civilnih inicijativa (CCI), nevladine organizacije koja je sačinila izvještaj rada Vlade i Skupštine KS-a.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Projekt koordinator CCI-a Dario Jovanović kazao je da je Skupština KS-a imala skromnije rezultate od Vladinih te da je na osam sjednica, realizirala 73 planirane obaveze, a od ukupno planiranih 208 mjera u Programu rada za 2011. realizirano je 120 mjera ili 58 posto.

Govoreći o učincima Vlade KS-a Miloš Karišik, konsultant za monitoring CCI-a, kazao je da zbog ranijeg negativnog iskustva vrijedi spomenuti da je zabilježena efikasnost rada i jedinstvo Vlade KS-a u odlučivanju, koja je na ovim sjednicama imala 598 tačaka dnevnog reda, a od 29 planiranih zakona, Vlada je realizirala 13 prijedloga i sedam nacrta zakona.

U pogledu realizacije programa rada za devet mjeseci 2011. stopostotnu realizaciju mjera imali su ministarstva unutrašnjih poslova, stambene politike i finansija, dok najmanju realizaciju bilježe ministarstva saobraćaja sa skromnih 50 posto i obrazovanja i nauke s 52 posto.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
"Rad Skupštine obilježen je čestim prekidima sjednica, odgađanjem nastavaka, održavanjem novih sjednica, a da se ne okonča prethodna sjednica, trajanjem sjednice u rasponu od tri mjeseca, probijanje rokova iz Programa rada, otkazivanje sjednica i pored dovoljno prisutnih zastupnika, što su sve pokazatelji neefikasnosti rada Skupštine", ističe Karišik.

Direktnim monitoringom skupštinskih zasjedanja uočena su duža trajanja diskusija, češće replike od dozvoljenog, odstupanja od teme, dobacivanje s mjesta, otvaranje dijaloga između dva sagovornika, otvaranje diskusije i polemika u tački pitanja i inicijative o pojedinim temama koje nisu na dnevnom redu, napuštanja sjednice u vrijeme glasanja, interpretacija Poslovnika po ličnim shvatanjima, itd.

On navodi i da neefikasnost Skupštine utiče i na efekte rada Vlade, skupštinska većina često je na samoj granici zbog odsustva pojedinih zastupnika sa sjednica Skupštine, tako da pojedine mjere koje je Vlada utvrdila jedinstveno i na vrijeme uputila u skupštinsku proceduru nisu dobile podršku.

U izvještaju CCI-a se podsjeća da je Kanton Sarajevo prvi kanton koji je konstituirao vlast u FBiH nakon općih izbora 2010. godine, a koaliciju u ovom kantonu čine Socijaldemokratska partije BiH i Stranka demokratske akcije.