BiH
531

Ministarstvo pozdravlja presudu protiv dvije škole pod jednim krovom

FENA
Damir Mašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Damir Mašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke saopćilo je kako pozdravlja presudu Vrhovnog suda Federacije BiH prema kojoj dvije škole pod jednim krovom predstavljaju etničku segregaciju učenika.

Naime, presudom Vrhovnog suda se preinačava drugostepeno rješenje Kantonalnog suda u Mostaru te istovremeno potvrđuje prvostepena presuda Općinskog suda u Mostaru iz 2012. godine - u predmetu Udruženja "Vaša prava BiH" Sarajevo protiv Hercegovačko-neretvanskog kantona, odnosno Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a, te osnovnih škola Stolac i Čapljina.

Presudom Općinskog suda u Mostaru utvrđeno je da su tuženo ministarstvo te osnovna škole Stolac i Čapljina, organizovanjem škola na etničkom principu i donošenjem i implementacijom školskih planova i programa na etničkom principu, odvajali učenike u školama na području HNK-a na temelju njihove etničke pripadnosti, čime su počinili diskriminaciju.

"Presudom je naloženo Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a da poduzme neophodne i zakonom predviđene korake i radnje usklađene s legitimnim i specifičnim ciljevima obrazovanja u skladu s propisima Bosne i Hercegovine u cilju prestanka daljnje diskriminacije djece u školama na području Hercegovačko-neretvanskog kantona na temelju njihove etničke pripadnosti i to tako što će najkasnije do 1. septembra 2012. ustanoviti jedinstvene integrisane multikulturne obrazovne ustanove – škole za utvrđena upisna područja s jedinstvenim nastavnim planom i programom, uz puno poštivanje prava djece na obrazovanje na maternjem jeziku, a drugo i trećeoptuženom se nalaže u istom roku integracijom stvore osnovu multikulturalnosti škole i obrazovanja djece bez obzira na etničku pripadnost, po jedinstvenom planu i programu na maternjem jeziku", navodi se u saopćenju federalnog Ministarstva obrazovanja i nauke.

"Presuda ide u pravcu da će Federacija BiH, odnosno Hercegovačko-neretvanski kanton, a vjerujemo i Srednjobosanski, nakon više od deset godina podjela i razdvajanja djece konačno biti u prilici da se vrate na sistem koji je normalno egzistirao i funkcionisao stoljećima, a to je da djeca žive jedna s drugim i da zajedno provode vrijeme", kazao je ovim povodom federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić.

On je istaknuo čvrstu opredijeljenost Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti o neophodnosti ukidanja svih oblika razdvajanja i diskriminacije u obrazovanju, podsjetivši da je Ministarstvo izradilo “Model ujedinjenja i eliminiranja paralelnih struktura u odgojno-obrazovnim ustanovama u Federaciji BiH”. Ovaj dokument izrađen je s ciljem da pomogne nadležnim kantonalnim ministrima obrazovanja gdje je prisutan fenomen “dvije škole pod jednim krovom”.

"Nažalost, Ministarstvo nema mehanizme niti poluge kojima može utjecati na taj proces i usmjeravati ga, ali ono što možemo i što radimo jeste da maksimalnim zalaganjem i pronalaženjem rješenja pomognemo nadležnim kantonalnm ministarstvima u dokidanju ove nedopustive prakse u BiH", kazao je ministar Mašić.

Podsjetio je kako je, pored problema segregacije u Federaciji BiH, u Republici Srpskoj izražen sistem grube diskriminacije u obrazovanju, s obzirom na to da u velikom broju škola djeca nesrpske nacionalnosti, a posebno povratničke populacije, imaju dosta problema u ostvarivanju osnovnih ljudskih i prava u obrazovanju, navodi se u saopćenju.