BiH
11

Ministarstvo poljoprivrede FBiH više od sedam mjeseci razmatralo zahtjev za pristup informacijama

Piše: Er. M.
Šemsudin Dedić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Šemsudin Dedić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Većini građana BiH poznato je da državne institucije ne osiguravaju uspješnu komunikaciju između administracije i javnosti. To dokazuje i Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva koje je više od sedam mjeseci, dakle nezakonito, razmatralo zahtjev za pristup informacijama.

Od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, na čijem čelu se nalazi ministar Šemsudin Dedić, još 23. februara 2016. godine tražili smo da nam se u skladu sa Zakonom o slobodi pristupu informacijama BiH dostave informacije o savjetnicima ministra.

Zakon o slobodi pristupa informacijama u BiH jasno je precizirao da je zakonski rok za očitovanje u vezi sa zahtjevom 15 dana. Krajnji rok u praksi izgleda ne važi za organe izvršne vlasti s obzirom na to da je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva na zahtjev odgovorilo tek 6. septembra 2016. godine.

Pravo na pristup informacijama u BiH regulisano je kao pravo pojedinca da traži informacije koje su u posjedu institucija BiH putem zahtjeva za pristup infomaciji.

Ovo nije prvi put da se ministar Dedić ogluši na zahtjeve za pristup informacijama. Tako Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva do danas nije odgovorilo na pitanja iz aprila, a koja se odnose na isplaćivanje poticaja.

Inače, Bosna i Hercegovina je zemlja koja teži Evropskoj uniji, a ovakvo stanje ne doprinosi stvaranju povjerenja javnosti u rad institucija te ne podstiče aktivno učešće javnosti u procesu donošenja odluka.

Transparentnost je neizostavni dio otvorene vlasti u demokratskim društvima, a koja u BiH nije na nivou međunarodnih standarda.