BiH
13

Ministarstvo finansija KS: Nismo zadužili građane za 20, nego za 18 miliona KM

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministarstvo finansija KS reagovalo je na članak portala Klix.ba u kojem je navedeno da je Vlada Kantona Sarajevo u 2014. godini zadužila građane Sarajeva za 20 miliona KM kod četiri komercijalne banke. Iz Ministarstva ističu da je Kanton Sarajevo u 2014. godini dugoročno zadužio građane za 18, a ne 20 miliona KM.

Iz Ministarstva finansija KS navode da se Kanton Sarajevo dugoročno zadužio kod domaćih banaka, u skladu za zakonom propisanom procedurom, i to 8 miliona KM kod UniCredit banke, 4 miliona KM kod Intesa Sanpaolo banke i 6 miliona KM kod BBI banke, za pokriće dijela budžetskog deficita.

Ističu da je svima jasno da zaduženje od 20 miliona KM ne može biti potrošeno za pokriće budžetskog deficita, odnosno da je Budžetom Kantona Sarajevo za 2014. godinu utvrđen deficit u iznosu od 126,83 miliona KM, te da će se dio tog deficita pokriti kreditima domaćih banaka u iznosu od 20 miliona KM. Od navedenog, realizovani su krediti u iznosu od 18 miliona KM.

Ministarstvo finansija KS dodaje da je revolving kredit od 10 miliona KM kod Union banke, u skladu sa Odlukom Vlade Kantona Sarajevo i zaključenim Ugovorom, kratkoročni kredit namijenjen za finansiranje deficita gotovinskog toka Budžeta Kantona Sarajevo za 2014. godinu, u skladu sa Zakonom o izvršavanju Budžeta Kantona Sarajevo za 2014. godinu.