BiH
35

Ministarstvo finansija FBiH odbilo zahtjev Općine Ilidža za neizdavanje dozvole za rad kockarnicama

Klix.ba
Senaid Memić (Foto: Klix.ba)
Senaid Memić (Foto: Klix.ba)
Načelnik Općine Ilidža Senaid Memić izražava svoje nezadovoljstvo i ogorčenje Odlukom Federalnog ministarstva finansija da i pored obraćanja za neizdavanje dozvole za rad kockarnice u ulici Mala aleja 10 odbije zahtjev.

"Ovim odobrenjem direktno se krši Odluka Općinskog vijeća Ilidža o Izmjeni i dopuni Odluke o obavljanju poslovnih djelatnosti, a za koju imamo veliku podršku građana. Prema članu 1. Odluke o Izmjenama i dopunama Odluke o obavljanju poslovnih djelatnosti na području općine Ilidža, koju je donijelo Općinsko vijeće ne može se obavljati djelatnost igara na sreću bilo koje vrste bez obzira na udaljenost od vjerskih objekata te osnovnih i srednjih škola u ulici Mala aleja gdje je navedeni objekat", navodi se u saopćenju Općine Ilidža.

U saopćenju se, između ostalog navode i sumnje u tačnost podataka koje je navelo Federalno ministarstvo, a tiču se udaljenosti od obrazovnih ustanova (Četvrte gimnazije i Prve osnovne škole).

"Odlukom Općinskog vijeća Ilidža, u poslovnim prostorijama koje se nalaze na udaljenosti manjoj od 100 metara od dvorišta vjerskih objekata i obrazovnih ustanova ne može se obavljati navedena djelatnost. Prema odredbama ove odluke ni u kom slučaju se ne može izdati odobrenje za rad automat kluba, odnosno kockarnice u ulici Mala aleja 10.", dodaje se.

Načelnik Memić ističe da će štititi prava svojih građana i tražiti pravo i na sudu, kao i prevashodno preispitivanje zakonitosti odobrenja rada djelatnosti igara na sreću ovom objektu, jer pravo na raspolaganje odnosno pravo upravljanja lokalne zajednice ne može se osporavati.

"Općina Ilidža će također sudskim putem tražiti zaštitu od odluka ovakve vrste, a ja kao načelnik štitit ću interese građana i pokrenut ću i krivične prijave lično protiv Vas, ministrice finansija Jelke Milićević i svih koji narušavaju zakonite odluke. Već sam naložio da se preispita učestvovanje pojedinaca u ovoj mutnoj prevari, pa čak i ako su oni službenici Organa uprave" rekao je u svojoj reakciji načelnik Općine Ilidža Senaid Memić.