Valentin Inzko
0

"Ministarski sastanak u Sarajevu može usmjeriti regiju u pozitivnom pravcu"

FENA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Ministarski sastanak u Sarajevu, koji će biti održan 2. juna, mogao bi označiti prekretnicu u odnosima u regiji ako sudionicima pođe za rukom da već ostvareni napredak pretvore u pragmatična rješenja, smatra visoki predstavnik međunarodne zajednice i specijalni izaslanik EU-a u BiH Valentin Inzko.

Inzko je u autorskom tekstu u bečkom dnevniku Der Standard naveo da sadašnja situacija u BiH nije posebno obećavajuća, kao i da će izazovi za tu zemlju i nakon izbora, najesen, ostati isti - ekonomska stagnacija, korupcija, slabi resursi, letargija u procesu odlučivanja i ustavna diskriminacija manjina.

Visoki predstavnik je ocijenio da evropska vanjska politika mora i dalje dosljedno provoditi svoju politiku prema potencijalnim kandidatima za članstvo u EU-u i insistirati na svojim uslovima, ali istovremeno i brzo reagirati kada se oni ispune.

"Naravno da je važno da ljudi u BiH bez miješanja sa strane odlučuju o svojoj vlastitoj budućnosti, ali im EU može i mora jasno kazati da je njihova zemlja dobrodošla kao članica EU-a i kako isključivo od njihovih političkih vođa zavisi otvaranje puta u pravcu Bruxellesa", istakao je Inzko.

On je kazao da skup u Sarajevu dolazi u pravom trenutku i da može doprinijeti da se cijela regija usmjeri u pozitivnom pravcu suradnje.

"To što se Evropska unija i zapadni Balkan sastaju u BiH, gdje se ukrštaju narodi i religije, više je nego primjereno", zaključio je Inzko, prenosi Tanjug.