BiH
3

Ministar obrazovanja RS-a citirao Andrića na otvaranju "Šantićevih večeri"

Piše: E. G.
Goran Mutabdžija (Foto: Anadolija)
Goran Mutabdžija (Foto: Anadolija)
Iako su u znak sjećanja na velikog pjesnika u Mostaru otvorene "Šantićeve večeri poezije", neki od govornika nisu se mogli sjetiti njegovih stihova. Umjesto toga, poslužili su se stihovima drugog velikana, Ive Andrića.

Goran Mutabdžija, ministar obrazovanja i kulture RS, napravio je gaf, koji, što zbog sebe samog, što iz poštovanja prema velikanu poezije, nije trebao napraviti. Naime, Mutabdžija je kao jedan od govornika kazao kako bi volio podsjetiti na ono što je napisao Šantić, pa je pročitao: "Kad čovjek prenoći u Mostaru, nije zvuk ono što ga probudi ujutro, nego svetlost. To znam iz iskustva. Svetlost me je dočekala pri dolasku u Mostar, pratila za vreme mog boravka od jutra do večeri, a docnije, po odlasku, ostajala u meni kao glavna karakteristika moga sećanja na Mostar...".

Ništa tu ne bi bilo sporno da je autor ovih predivnih riječi o Mostaru Aleksa Šantić. Tekst o gradu na Neretvi je zapravo napisao bosanskohercegovački nobelovac Ivo Andrić.

Jedan od onih koji su prisustvovali manifestaciji je i pjesnik Elis Bektaš. On, kao i nekolicina prisutnih koji dobro poznaju stvaralaštvo obojice bh. književnih velikana, su se zgledali primijetivši ministrov gaf.

Bektaš nam je rekao kako je uvodni govor đakona Branislava Rajkovića, predsjednika Gradskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta", bio zaista lijep.

"Sve je bilo kako treba do tog momenta. Poslije toga, jedan moj kolega je razgovarao sa Svetozarom Pudarićem, koji je također bio prisutan. Pudarić je branio ministra i govorio da se svakome može desiti, na što sam ga ja pitao: 'Da li bi se ti Svetozare išao liječiti kod ljekara koji ne zna razliku između srca i jetre'", ispričao je Bektaš za Klix.ba.

Budući da se radi o ministru obrazovanja i kulture, ovo mu se svakako može zamjeriti. "Osim toga, Šantić i Andrić pripadaju različitim književnim epohama", dodaje Bektaš.

Naš sagovornik ističe i to da je Šantić bio veliki pjesnik kojeg je pogrešno vezivati samo za jedan narod, što se često čini. Šantić o sebi nikada nije tako mislio, govorio i pisao. "Šantić se gnušao svijeta bez drugih i drugačijih", kaže Bektaš i dodaje da je zatvaranje i Šantića u nacionalne torove veoma pogrešno, ne sporeći pri tome da on jeste bio Srbin i, između ostalog, i srpski pjesnik.