BiH
24

Ministar obrazovanja HNK: Nema ništa sporno u vezi osnivanja Akademije u Mostaru

Piše: M. N.
Odluka Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) da na današnjoj sjednici da saglasnost na osnivanje Akademije za znanost i umjetnost u Mostaru izazvala je burne reakcije.

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić rekao je ranije u razgovoru za naš portal kako je osnivanje ove akademije, za što su glasali zastupnici HDZ-a i SDA, upitno sa više aspekta, te da je to uvod u treći entitet.

Njegov kolega iz HNK-a, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zlatko Hadžiomerović (SDA), kazao je za Klix.ba da nije ništa upitno i da je sve u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama u FBiH.

"Skupština je već donijela odluku o osnivanju ovog udruženja u okviru Sveučilišta u Mostaru, a Vlada nema nikakvu obavezu finansiranja. To je sve prema Zakonu o udruženjima i nije to Akademija znanosti i umjetnosti Hercegovačko-neretvanskog kantona već Sveučilišta u Mostaru", rekao je Hadžiomerović.

Dodao je kako svaki univerzitet može, prema zakonu, formirati udruženje kakvo god hoće, te da "ova cijela priča nema veze s formiranjem trećeg entiteta".

"To nema veze s trećim entitetom jer Akademija nije u okviru kantona već Sveučilišta. Kakav će domet akademija imati neću ulaziti u to, ali bitno je naglasiti da neće biti na budžetu HNK", kazao je Hadžiomerović.

Podsjetimo, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) je na današnjoj sjednici dala saglasnost na osnivanje Akademije za znanost i umjetnost u Mostaru. Na prijedlog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, a na temelju Zakona o Akademiji za znanost i umjetnost u HNK-u, donesena je Odluka o davanju saglasnosti na Odluku o osnivanju Akademije za znanost i umjetnost u Mostaru, navodi se u saopćenju Vlade HNK-a.