Alarmantno stanje
229

Ministar Mandić otkrio detalje malverzacija u ViK-u i probleme s Hotelom Terme

A. P.
Ministar Srđan Mandić (Foto: D. S./Klix.ba)
Ministar Srđan Mandić (Foto: D. S./Klix.ba)
Resorni ministar komunalne privrede i infrastrukture Srđan Mandić govorio je danas o stanju u javnim preduzećima u Kantonu Sarajevo, s posebnim osvrtom na stanje u Komunalnom javnom preduzeću Vodovod i kanalizacija (ViK) i problemima s kojima se suočavaju.

Konferencija za medije Vlade Kantona Sarajevo upriličena je na Bjelašnici, a ministar je kazao kako je nova vlada, nakon brojnih opstrukcija bivšeg rukovodstva, prije 15-ak dana postavila novi menadžment ViK-a s Enverom Hadžiahmetovićem na čelu, koji je odmah zasukao rukave i krenuo na posao.

Od dodijeljenjih 3,8 miliona KM potrošili samo 104.000

Govoreći o analizi realizacije budžeta za 2018. godinu, otkrio je da je prva stavka koju su uočili bila 3,8 miliona KM dodijeljenih, a neutrošenih sredstava za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže u Kantonu Sarajevo.

"Vi znate u kako katastrofalnom stanju se ta mreža nalazi. To mi je upalilo alarme. Odmah sam održao sastanak s tadašnjom direktoricom i pitao je zašto je od 3,8 miliona KM utrošeno samo 104.000 KM. Dobio sam odgovor da im padaju tenderi. Rekla je da oni sve savršeno urade, ali im tenderi padaju. Pitao sam kako je to moguće. To je prvi predznak da stvari nisu jasne", ispričao je ministar Mandić.

Naveo je i druge primjere poput rekonstrukcije pogona na Hambinoj Carini kod Skenderije, gdje je projekt urađen u kancelariji, bez izlazaka inžinjera na teren, a kad je izvođač izašao da obavi radove, ustanovili su da je riječ o klizištu.

"Tako se radilo u Vodovodu", naveo je ministar.

Tenderi padaju zbog nepravilnosti

Sastanak s predstavnicima EBRD-a, koji su Kantonu Sarajevo dodijelili kredit od 25 miliona eura kojima se treba početi trajno rješavati problem vodosnabdijevanja u gradu Sarajevu, održan je u januaru kada je ministar informisan da su sve aktivnosti okončane i da će početkom građevinske sezone početi radovi.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Nažalost, naivno sam vjerovao da sjedim s profesionalcima koji znaju svoj posao. U februaru, kad su počele tenderske procedure, obaviješten sam da je prvi tender rekonstrukcije vodovodne mreže nepravilno vođen. Direktorica mi je rekla da je EBRD zatvorio tender 24 sata ranije. Da pojasnim, ovdje se prvi put suočavamo s evropskom praksom, a to su transparentni i elektronski vođeni tenderi gdje se ponuđači prijavljuju online da bi se smanjila mogućnost eventualne nekorektnosti. Brutalno su optužili naše partnere iz EBRD-a da su zatvorili tender 24 sata ranije. Na tematskoj konferenciji su nam iz EBRD-a ponudili dokaz da je gospodin Puriš, vođa tima, zatvorio taj tender ranije. Zbog neodgovornosti prethodnog menadžmenta ViK-a mi još nismo počeli realizaciju kredita, a već plaćamo kazne", upozorio je ministar.

Ni policija nije pomogla u isključenju Termi s mreže

Govorio je i o nelegalnim priključcima na sistem Hotela Ilidža dd Sarajevo, Hotela Terme, pročitavši izvještaj komisije ViK-a.

Kontrola je, kako je navedeno, vršena jer je ustanovljeno da se na lokalitetu na Ilidži gubi značajna količina vode, između 20 i 40 litara u sekundi, što je količina dovoljna da vodom snabdije jedan manji grad.

"U januaru 2018., nakon što vlasnik hotela dvaput nije dozvolio kontrolu vodovodnih instalacija i sistema napajanja, te očitanje vodomjera u Hotelu Terme, ipak je izvršena kontrola i ustanovljeno da su raskinute plombe na vodomjeru. Očitanje vodomjera bez plombe nije više relevantno, jer nije precizno. Sljedeća kontrola je izvršena u aprilu 2018. godine na osnovu naloga za kontrolu neovlaštene potrošnje, kada je ponovo konstatovano da su raskinute plombe. Do novembra 2018. utvrđeno je da je registrovana prosječna mjesečna potrošnja iznosila 3.000 kubnih metara, a nakon toga je primijećeno drastično smanjenje potrošnje vode na vodomjerima instaliranim u Hotelu Terme i iz mjeseca u mjesec je bivalo manje. Zbog sumnje na manipulaciju ventilima, u februaru ove godine utvrđeno je da spomenuti hotel ima dvojni sistem vodosnabdijevanja, tj. da ima jednu bušotinu i dva rezervoara kapaciteta 20x20 kubnih metara te da u njih tenkuje vodu iz rezervoara i snabdijeva hotel. Analizom uzoraka iz rezervoara utvrđeno je da se radi o vodi iz našeg sistema, dok je osoblje tvrdilo da je u rezervoarima iz bušotine na koju plaćaju koncesiju", navedeno je u izvještaju.

Dalje se ističe da je kontrolu ponovo prekinuo vlasnik hotela prijeteći radnicima. Slučaj je prijavljen nadležnoj inspekciji. Nakon toga je ugrađen kontrolni vodomjer, u aprilu ove godine ustanovljeno je da se dnevno isporučivalo oko 90 kubnih metara vode, a na ugrađenim vodomjerima u hotelu je izmjereno svega 2,2 m3 po danu. Gubitak je iznosio 87 m3 dnevno.

"Nedavno smo Hotel Terme isključili sa centralnog sistema napajanja te smo naknadnom kontrolom utvrdili da se u sistemu nalazi samo voda iz privatne bušotine. Prije sedam dana vodomjeri u unutrašnjosti hotela registrovali su ponovo određenu količinu vode sa centralnog sistema, cirka 250 m3 te smo ponovo jučer i danas utvrdili da potrošač koristi vodu iz bušotine, ali i da je samoinicijativno otvorio vodu na ventilu gdje je prethodno isključen s naše vodovodne mreže. Također, navedeni potrošač nije dozvolio isključenje na priključnoj cijevi, a ekipe ViK-a su pozvale policiju. Međutim, ni uz asistenciju policije nismo uspjeli isključiti", otkrio je Mandić.