BiH
0

Ministar Hrenovica: Sarajevo od jula bez pasa lutalica na ulicama

Piše: M. B.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Kanton Sarajevo imat će riješen problem pasa lutalica u julu ove godine, rekao je ministar privrede KS Emir Hrenovica.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Grad Sarajevo, Ministarstvo privrede KS, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS i devet sarajevskih općina potpisali su danas ugovor vrijedan 780.000 KM sa Murai komercom o upravljanju azilom za pse u Prači. Ugovor su potpisali ministri privrede i uređenja i zaštite okoliša KS, predstavnik Općine Centar i Murai komerca.

Predstavnici ostalih općina nisu se danas pojavili, a gradonačelnik Grada Sarajeva Ivo Komšić je na službenom putu u Kini. No, istaknuto je da će ovaj ugovor potpisati svi u narednim danima.

Ovaj ugovor je, kako potpisnici ističu, veoma bitan i predstavlja prekretnicu u dosadašnjem radu.

"Psi lutalice nisu problem samo općine ili grada već cijele države. Čitava Federacija malo brine o tome, a Kanton Sarajevo se bori s tim. Potpisanim ugovorom za 2013. godinu u servisu za pse omogućit će se bolji tretman pasa smještenih u azilu Prača. Od jula ove godine više neće biti čopora pasa na ulicama", rekao je ministar privrede KS Emir Hrenovica.

Ovim ugovorom osigurat će se i bolji tretman pasa lutalica, koji će biti smješteni u azil ili, ukoliko nisu dobrog mentalnog stanja i postoji opasnost da napadnu čovjeka, eutanazirani.

"Ovo je bitan momenat i mislim da ćemo od danas imati mnogo bolju situaciju kada su u pitanju psi lutalice. Zakon o životinjama bit će u potpunosti implementiran. Angažovat ćemo Veterinarski fakultet i veterinarske stanice, gdje će pregledati pse. Građani Sarajeva će od jula ove godine imati mnogo bolju situaciju na ulicama kada je riječ o napuštenim psima. Nećemo samo raditi na provođenju zakona nego ćemo postupati humano sa životinjama, a osnovna preokupacija nam je čuvanje mira i zdravlja građana Sarajeva", rekao je ministar prostornog uređenja i okoliša KS Zlatko Petrović.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

U skorije vrijeme planirano je i proširenje kapaciteta azila, tako da će mnogo veći broj pasa moći biti smješten u njega.

"Danas stavljamo tačku na ono što smo započeli prije 2,5 godine ovim ugovorom. Kapacitet azila Prača je 500 mjesta i ona su popunjena, a napravili smo i dodatnih 45 mjesta, tako da uvijek imamo 10-15 mjesta slobodnih za hitne slučajeve", rekao je Muriz Alić iz Murai komerca dodavši kako nijedan pas nije bio gladan nijedan dan, niti su radnici bili bez plata.

Također, istakao je kako je sve što je do sada urađeno bilo po nalogu, a ne njihovoj želji.

U azilu Prača stalno je uposleno 12 osoba, a radi i veliki broj volontera. Kako su ministri istakli, psi su u dobrom stanju i uposlenici vode dobru brigu o njima. U slučaju da ne bude tako, prijete im visoke kazne. Samo po jednom psu koji nije tretiran prema zakonu, a nalazi se u azilu, davalac usluga može platiti kaznu od 5.000 KM.