Općina Kalinovik i Gacko
0

Ministar Halilović posjetio povratnička sela

FENA
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović sa saradnicima Mladenom Božovićem i Ešrefom Lekićem boravio je u subotu u radnoj posjeti povratničkim selima u općinama Gacko i Kalinovik.

Ministar Halilović želio se lično na terenu susresti s povratnicima, kako bi se na najbolji način uvjerio s kojim se problemima susreću i kako im resorno ministarstvo može pomoći u njihovom rješavanju.

U pratnji delegacije bili su i Milena Komlenović, načelnica Općine Kalinovik, kao i Milan Radmilović, načelnik Općine Gacko, koji su izrazili podršku održivom povratku i s ministrom Halilovićem dogovorili način implementacije projekta izgradnje puta Bistrica - Krupac - Pridvorice, vrijednog 170.000 KM već odobrenih sredstava.

Također je dogovoren i projekt elektrifikacije povratničkih sela u ovim općinama, kako bi se uvjeti života povratnika poboljšali. Bilo je konstruktivnih razgovora i u vezi s projektima podrške poljoprivredi, koji čekaju svoju skoru implementaciju.

Povratnici su, uz zalaganje uspješnih privrednika u vlastitim redovima kao što su Alija Gadžo i Alija Spahić, dosad uložili više stotina hiljada maraka ličnih sredstva u projekte kao što su probijanje putnih komunikacija, izgradnja i sanacija vodovodne mreže, mostova.

Ministar Halilović obećao je povratnicima, kao i načelnicima općina Kalinovik i Gacko, urgentnu implementaciju sredstava, kako bi spomenuti projekti bili implementirani u što kraćem roku.