Objasnio spornu odluku
407

Ministar Halebić o regresima: Novac su dobili i oni koji imaju teške i odgovorne uloge

B. R.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Ministar finansija Kantona Sarajevo Jasmin Halebić je za Klix.ba potvrdio da je isplaćen regres radnicima koji platu primaju iz kantonalnog budžeta i objasnio je zašto je to učinjeno u jeku pandemije koronavirusa.
Prema njegovim riječima, regres od po 460 KM za 14.000 radnika je isplaćen prošle sedmice te je za tu namjenu izdvojeno ukupno skoro 6,5 miliona KM. Podsjetio je na norme kojima je kantonalna vlast bila obavezana da se to učini.

"Pitanje isplate regresa je regulirano Općim kolektivnim ugovorom za teritorij Federacije Bosne i Hercegovine i granskim kolektivnim ugovorima u Kantonu Sarajevo. Regres se u Kantonu Sarajevo isplatio svake godine od kada postoji trezorsko poslovanje, to je posljednjih 20 godina. U tom periodu je bilo i dobrih i manje dobrih godina u finansijskom smislu, ali ovo pravo nije nikada narušeno, ni 2009. kada je bila finansijska kriza niti drugih godina. Kao dodatni primjer može se navesti 2012. godina u kojoj je u Kantonu bilo oko 73.000 nezaposlenih osoba (broj nezaposlenih se u Kantonu augustu 2020. kreće oko od oko 63.500 osoba), je također isplaćen regres", izjavio je Halebić.

Kako je kazao za Klix.ba, među kategorijama kojima je isplaćen regres su i oni koji imaju veoma teške i odgovorne uloge i radne zadatke u sadašnjoj situaciji širenja koronavirusa, kao što su policijski službenici, prosvjetni radnici, pripadnici civilne zaštite, uoslenici u socijalnim ustanovama, itd.

"Podsjećamo da su neke zemlje isplaćivale posebne jednokratne stimulacije pojedinim uposlenicima u javnom sektoru. U Kantonu Sarajevo to nije urađeno putem budžeta", dodao je.

Ukazao je da je, kako je naveo, prilikom planiranja budžeta za 2020. svaki budžetski korisnik planirao i isplatu regresa.

"Skupština Kantona je usvajanjem budžeta potvrdila i omogućila njegovu realizaciju po svim stavkama, uključujući i isplatu regresa", potcrtao je.

Halebića smo pitali da li je opravdano isplaćivati regres u jeku pandemije koja je teško pogodila privatni sektor. U odgovoru je izdvojio mjere kantonalne vlasti za pomoć privredi.

"Što se tiče pomoći realnom sektoru privrede u KS-u podsjećamo da je u okviru postojećih sredstava jako puno učinjeno. Navešću neke primjere: od sredstava Međunarodnog monetarnog fonda izdvojeno je 20 milliona KM za podršku isplate plaća kod poslodavaca koji su suočeni sa padom prihoda, a nisu otpuštali svoje zaposlenike. Dodatnih pet miliona KM je planirano za srednjoročnu mjeru kreditno garantnog fonda koja će biti operativna u narednom periodu. Vlada KS-a je inicirala razgovore poslodavaca iz KS sa Agencijom za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine koji su urodili plodom. Prije dva ili tri dana donesene su dvije važne odluke, jedna o produžetku moratorija na otplatu postojećih kredita i druga, za poslodavce koji su posebno pogođeni širenjem koronavirusa (turistički sektor i hotelijeri), kojom se uvodi grejs period na otplatu glavnice kredita u trajanju od jedne godine", podsjetio je.

Izdvojio je i druge mjere za koje tvrdi da su provedene.

"KS je pokrenuo investicioni ciklus sa lokalnim zajednicama koji se finansira iz budžetskih i kreditnih sredstava putem kojeg domaća preduzeća imaju priliku dobiti konkretne poslove. Kada smo uvodili ovu mjeru bilo je kritika u smislu da se time slabi fond sa podršku privredi. Upravo suprotno, umjesto da firmama uskratimo poslove a da čuvamo novac i da onda te firme otpuste radnike koji bi dobili neka sredstva putem biroa ili putem Fonda za podršku privredi, mi smo se odlučili da pojačamo investicione aktivnosti i da time omogućimo preduzećima dobijanje poslova a njihovim zaposlenicima zaradu punih plata", naglasio je.

Također tvrdi da se kroz Ministarstvo privrede primjenjuje, kako je izjavio niz drugih mjera kao što su podsticaji za poljoprivredne proizvođače, podrška maloj privredi, industrijskim zonama, itd.

"Također, boračka populacija je dobila pravo na egzistencijalnu naknadu koja se od ovog mjeseca počinje isplaćivati u KS-u. Socijalne kategorije svoja zakonska primanja dobivaju u punom iznosu i na vrijeme. Pojedine socijalne naknade su i povećane za oko šest posto", zaključio je ministar finansija KS-a Jasmin Halebić.

Za njega je prethodno navedeno da kantonalna vlast vodi brigu za sve kategorije društva.