BiH
114

Ministar Hadžić: Bit ćemo spremni za emitiranje digitalnog HD signala do Mundijala

Piše: Edita Gorinjac
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Postoji realna mogućnost da će ljubitelji fudbala s većim užitkom gledati Svjetsko prvenstvo u nogometu naredne godine, jer će BHRT biti spreman za emitiranja digitalnog HD signala, potvrdio je za Klix.ba ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić.

Ovo je ustvari sastavni dio procesa digitalizacije, odnosno prelaska sa analognog na digitalni signal, što je međunarodna obaveza naše zemlje. U toku je treći tender za nabavku neophodne opreme, a to znači da bi sa prvom fazom digitalizacije trebali krenuti u januaru i završiti je do polovine aprila.

"Paralelno s tim, BHRT provodi aktivnosti na osposobljavanju vlastitog sistema, što znači da ćemo mi ispoštovati ove rokove. Interesantno je da se to poklapa sa Svjetskim prvenstvom i bit će nam zadovoljstvo da završimo na vrijeme. Ako krenemo u januaru i pridržavamo se roka od 90 dana, isporučilac bi mogao završiti uvezivanje pet velikih centara Sarajeva, Zenice, Tuzle, Banje Luke i Bihaća, a to bi u principu značilo stvaranje uvjeta za pokrivanje najvećeg dijela teritorije", kaže Hadžić.

Krajnji rok je juni 2015. godine

Ministar nadalje objašnjava kako bi poslije ovog dijela trebala uslijediti druga faza koja podrazumijeva pokrivanje digitalnim signalom cijele BiH, što bi trebalo biti završeno do kraja naredne godine, to znači da bi bio ispoštovan rok za gašenje analognog signala i uključivanje digitalnog, a to je juni 2015. godine.

"Ako se montira i kupi digitalni predajnik onda hoće, a na Upravnom odboru o tome nije bilo riječi", rekao je za Klix.ba Vladimir Marčeta, predsjedavajući Upravnog odbora BHRT-a, komentirajući mogućnost emitiranja digitalnog HD signala do Svjetskog prvenstva.

Međutim, ministar kaže da je to vjerovatno stvar tehničke prirode i tehničkih uvjeta koje moraju ispuniti javni servisi. "Što se nas tiče mi ćemo svoj dio posla završiti, a ono što oni danas rade je harmonizacija aktivnosti u BHRT-u sa onim što radi Ministarstvo", dodaje Hadžić.

Vijeće ministara na prijedlog Ministarstva prometa i komunikacije je jednoglasno podržalo izdvajanje iz budžeta novca koji je potreban za prvu i drugu fazu projekta. Dio novca ide direktno iz budžeta, a dio iz ostvarenog viška prihoda Regulatorne agencije za komunikacije. "Jedini uvjet je da Parlament BiH usvoji budžet, za šta se nadam da će i taj problem biti riješen", kaže Hadžić.

Rukovodilac tima za digitalizaciju javnih servisa Zdravko Šavija u izjavi za naš portal je ocijenio da su javni emiteri spremni, da je Vijeće ministara osiguralo potrebni novac za digitalizaciju, ali da je do sada bio problem s tenderima, odnosno žalbama na tendere.

"Tri puta već raspisujemo međunarodni tender za nabavku opreme i dva puta ga je oborio Ured za žalbe. Prvi put je razlog bio to da ne valja referenca firme koja je dobila posao. Bila je odabrana firma Ericsson Nikola Tesla, čije je vlasnik Ericsson iz Švedske. Od njih se tražilo da sami sa sobom potpišu konzorcij, što je pravno nemoguće. Drugi put je bio odabran konzorcij Unis Telekom-Lanaco-Comutel, ni oni nisu dobili posao, a Ured za žalbe je na osnovu vještačenja poništio odluku da se ovom konzorciju da posao. Vještačenje je vršio Elektrortehnički fakultet u Sarajevu, koji nije stručan ni kompetentan da obavi posao. Zna se po zakonima BiH ko može vršiti vještačenje, a to su registrovani sudski vještaci, ovdje ga je vršila obrazovna ustanova koja nema licencu za to", podsjeća Šavija.

"Ako uspijemo, bit će to veliki poduhvat"

Komisija Ministrarstva prometa i komunikacija je uložila prigovor na odabir vještaka, dodaje Šavija, Elektrotehnički fakultet je prihvatio primjedbe, ali rješenje da se tender poništava je već bilo gotovo.

"Kasnije je raspisan treći tender i to treba biti završeno najdalje do ponedjeljka. Ukoliko on bude uspješno okončan, trebalo bi odmah raspisivati konkurs za drugu A i B fazu, tender za primarnu emisionu mrežu i sve skupa treba nam jedno dvije godine da to završimo, jer po zakonu o javnim nabavkama procedura traje tako dugo. Kad bi sve išlo svojim tokom, kad ne bi bilo žalbi i za dvije godine kada bi završili, mislim da bi to bio najveći poduhvat u posljednje vrijeme", smatra Šavija.

BiH ima međunarodnu obavezu da provede digitalizaciju, a osim toga ovo moramo provesti i zbog sebe, jer ćemo u suprotnom ostati bez televizijskog programa. Primjera radi, ukoliko neka zemlja ne pređe na digitalni signal u postavljenom roku, njen analogni signal neće biti zaštićen i ukoliko bude ometao digitalni neke druge zemlje, jednostavno će biti ugašen.

"Od 15. juna 2015. godine niko neće imati prava iz BiH štititi frekventni spektar, a on je državno dobro ograničenog resursa", upozorava Šavija.

BHRT trenutno radi na tehničkom rješenju omogućavanja isporuke HD signala kabl operaterima. Tender za nabavku opreme je u toku. Medutim, i kabl operateri moraju tehnički osigurati uvjete za prijem i distribuciju HD signala, rečeno nam je u BHRT-u.