BiH
263

Milorad Dodik: Referendum ćemo održati čak i ako nam to zabrane

Piše: Er. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je na vanrednoj konferenciji za medije kako će taj entitet održati referendum čak i ako ga zabrani visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko ili Ustavni sud BiH.

Dodik se zahvalio predsjedniku i premijeru Srbije Tomislavu Nikoliću i Aleksandru Vučiću dodajući kako Srbija ne podržava, ali i ne osporava referendum o Danu RS-a te da stoji iza interesa entiteta.

Optužio je medije da spekulišu o zavjerama pri tome dodajući da je Srbija jasno poručila kako RS ima pravo da odlučuje i kako zapravo štiti integritet i suverenitet BiH, ali i interese RS-a.

On je kazao i da susjedna zemlja nije ni konsultovana u vezi s referendum i da Srbija nije ni pozvana da podržava ili ne podržava referendum.

Dodik je istakao i da je obavio konsultacije sa svim političkim liderima iz RS-a koji nisu bili na sastanku u Beogradu i da su svi oni dali podršku odluci Narodne skupštine RS-a.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Referendum je univerzalno pravo naroda da odlučuje o svom položaju. Želim da budem jedinstven sa svim strankama iz RS-a o pitanju refrenduma. Očuvali smo jedinstvo jer nijedna stranka nije promijenila mišljenje o tome", rekao je Dodik.

Kako kaže ovaj referendum nije o teritorijalnom integritetu već o Danu RS-a. Kako je pojasnio referendum o Danu RS-a ne bavi se secesijom.

Na kraju je zaključio da će referendum o Danu RS-a bit održan čak i ako dođe do zabrane.